Skip to main content

Arsenijević: Strujanja u srpskom društvu jezivija nego devedesetih, sa svima u regionu smo na ivici rata

Kultura 04. jun 2023.
2 min čitanja

"Mi danas imamo jedno društvo strašno napetih pojedinaca spremnih na svađu, agresiju, na sukob"

Za mene su sva ta masovna gibanja u Srbiji nešto što ne uliva jako mnogo oduševljenja i vjere da je neka suštinska promjena moguća. Jer se ona, zapravo, nigdje ne nazire na horizontu, rekao je srpski književnik Vladimir Arsenijević komentarišući proteste protiv nasilja koji se sedmicama održavaju u Beogradu.

„Niko još u Srbiji nije rekao tu jednostavnu činjenicu da je Kosovo već 15 godina nezavisna zemlja, niko još u Srbiji nije rekao da je Rusija agresivna zemlja koja sa svojom nesrazmjerno velikom agresivnom vojnom moći napada nezavisnu Ukrajinu, razara njene gradove i ubija civile već godinu i po“, navodi Arsenijević u intervjuu za Pobjedu.

I druga stvar, dodaje on, da li je Srbija uspjela da uspostavi prijateljske odnose s bilo kim iz neposrednog okruženja.

„Mi sa svima u regionu imamo problematične odnose, skoro na ivici rata, ako bi samo postojale logističke mogućnosti za takvo što. Mi nemamo danas te strašne masovne zločine kao 90-ih, ali strujanja u društvu su jezivija, važnost svake izgovorene riječi u javnom prostoru manja. I mi danas imamo jedno društvo strašno napetih pojedinaca spremnih na svađu, agresiju, na sukob. Sve, dakle, u javnom prostoru danas u Srbiji, na jedan je korak od nasilja“, istakao je Arsenijević.

Nažalost, dodaje on, samo se Crna Gora po nečemu razlikuje od odnosa zvanične Srbije prema drugim zemljama u regionu a to je, kako je rekao, što se smatra „najbližom“ Srbiji.

„I onda je i odnos prema njoj ujedno, koliko god to paradoksalno zvučalo, najviše ispunjen neprekidnim i potpunim negiranjem bilo kakve crnogorske samostalnosti i posebnosti koje Crna Gora ima. Činjenica da je Crna Gora nekako gotovo raspolućena na ta dva identiteta od kojih je jedan snažno prosrpski, a jedan crnogorski, zasnovan na suverenitetu i crnogorskom identitetu, stvar čini dosta komplikovanom“, naglasio je Arsenijević.

Kaže kako, nažalost, ne vidi da će to brzo da stane.

„Ne vidim nijednu političku strukturu koja je ikada dala jednu analizu toga i ponudila nekakav drugi model koji bi u Srbiji bio zasnovan na tome da Crna Gora ima pravo da sama bira i razvija svoj identitet, da ima pravo da sama određuje svoju sudbinu i samostalno bira svoje odnose s drugima i budućnost u EU i svijetu. To su, inače, vrlo jednostavne stvari, to se svodi na poštovanje suverene zemlje“, rekao je Arsenijević.

To je ono što, prema njegovim riječima, u Srbiji nedostaje u svim tim odnosima.

„Pogledajte način po kom se Srbija ophodi prema Kosovu, koje se potpuno negira, prema Bosni i Hercegovini, kroz entitet Republike Srpske, prema Hrvatskoj… U pitanju je, dakle, jedna zla volja Srbije da se neprestano proizvodi negativan rezultat“, rekao je Arsenijević.

Pri tome, dodaje on, ono što njemu izmiče jeste glavno pitanje: kom to dobru služi.

„Ja sam siguran da bi Srbija mogla mnogo toga da dobije kada bi potpuno okrenula svoje ponašanje za 180 stepeni i da počne da se ponaša saradljivo, prijateljski, sa poštovanjem, razumijevanjem i osjećajem za drugog. Ovako, naš najuspješniji projekat u Srbiji jeste autoprovincijalizacija“, zaključio je Arsenijević.

(Pobjeda, foto: Autonomija)