Skip to main content

Zelenski: Od početka ruske invazije ubijeno najmanje 500 ukrajinske dece

Planeta 04. јун 2023.
< 1 min čitanja

"Nemoguće je utvrditi tačan broj dece koja su stradala zbog toga što su neke oblasti pod ruskom okupacijom"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je u ruskom ratu protiv njegove zemlje, koji je sada u 16. mesecu, ubijeno najmanje 500 ukrajinske dece.

On je ovo izjavio ubrzo pošto su spasioci iz ruševina izvukli telo dvogodišnje devojčice koja je poginula u ruskom napadu, sinoć na centralni grad Dnjepar.

„Rusko oružje mržnje koje nastavlja da uzima i uništava živote ukrajinske dece svaki dan ubilo je stotine koji su nestali od početka ruske invazije 24. februara 2022“, rekao je ukrajinski predsednik u saopštenju.

„Mnogi od njih su mogli da postanu čuveni naučnici, umetnici, sportski šampioni, da doprinesu ukrajinskoj istoriji“, rekao je on.

Rekao je da je nemoguće utvrditi tačan broj dece koja su stradala zbog toga što su neke oblasti pod ruskom okupacijom.

„Moramo da izdržimo i pobedimo u ovom ratu. Cela Ukrajina, ceo naš narod, sva naša deca, moraju biti slobodna od ruskog terora“, rekao je Zelenski.

Regionalni guverner Dnjepra Serhij Lisak rekao je da je petoro dece među 22 osobe ranjene u jučerašnjem napadu kada su oštećene dve stambene zgrade.

Rusi su danas izveli nove napade dronovima i krstarećim raketama, ciljajući više oblasti u zemlji, uključujući i glavni grad Kijev.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su protivvazduhoplovni sistemi oborili tri od pet šahid dronova i četiri od šest ispaljenih krstarećih raketa.

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Juri Ihnat rekao je da su dve rakete pogodile vojnu bazu u Kropivnickiju, gradu u centralnoj Kirovogradskoj oblasti.

Ruska vojska saopštila je da je sprovela niz napada poslednjih dana na ukrajinske protivvazduhoplovne sisteme, vazduhoplovne baze i vojna skladišta.

Napadi se odvijaju u vreme kada se Ukrajina sprema za dugoočekivanu kontraofanzivu kada se nada da će povratiti dodatne teritorije.

(tekst i foto: Beta-AP)