Skip to main content

Inicijativa mladih: Uklonićemo mural Ratka Mladića sa fasade u Beogradu

Aktuelno 05. нов 2021.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava će na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 9. novembar organizovati akciju uklanjanja murala Ratku Mladiću sa fasade zgrade u Njegoševoj ulici u Beogadu, najavila je danas ta organizacija.

“Želimo da podsetimo da je mržnja u javnom prostoru jedan od pojavnih oblika fašizma protiv koga se moramo boriti”, navela je Inicijativa mladih u saopštenju za javnost i pozvala građane da im se pridruže.

Dodali su da se ekstremno desničarske organizacije kriju iza lažnog patriotizma, koristeći simboliku nacista, fašista i njihovih saradnika.

“Svedoci smo aktivnosti ekstremno desničarskih organizacija uperenih protiv migranata, LGBT+ populacije, i generalno svih neistomišljenika. Srbija kakvu mi želimo nije Srbija u kojoj se veličaju ratni zločinci, napadaju migranti ili osobe drugačije seksualne orijentacije”, poručili su iz Inicijative mladih.

Dodali su da od institucija zahtevaju da se jasno i nedvosmisleno ograde od svih grupa koje šire mržnju na ulicama i zidovima Beograda i Srbije.

“Svesni smo da ekstremno desničarske grupacije imaju u najmanju ruku prećutnu političku podršku i zahtevamo da ona bude povučena i da se njihovom delovanju stane na kraj”, piše u saopštenju.

Skup u četvrtak su podržale brojne organizacija i pojedinci, među kojima su Evropski fond za Balkan, Žene u crnom, Regionalna akademija za razvoj demokratije, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Ženska solidarnost, Fond za humanitarno pravo, Udruženje žena Peščanik, Vojvođanski građanski centar, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i mnogi drugi.

(Autonomija)