Skip to main content

SB: Svet čeka veći šok nego 2008.

Info 18. јан 2012.
< 1 min čitanja

 Svetska banka je upozorila u svom izveštaju „Globalne ekonomske perspektive“ koji izdaje dva puta godišnje, da bi moglo da dođe do usporavanja globalnog ekonomskog rasta i pozvala je zemlje u razvoju da se pripreme na šokove koji bi mogli da budu oštriji od onih za vreme krize 2008. godine.

Glavni ekonomista Svetske banke Džastin Jifu Lin smatra da su stvarni rizici od zamrzavanja tržišta kapitala kao i od globalne krize slične onoj iz septembra 2008. Lin ističe da vlade treba unapred da pripreme izvore finansiranja da pokriju budžetske deficite, da preispitaju solidnost svojih banaka i pojačaju potrošnju na socijalne sigurnosne programe. Mnoge vlade su u slabijoj poziciji nego što su bile tokom krize 2008. zbog toga što su im dugovi i budžetski deficiti veći, rekao je Lin.

 „U slučaju velike krize „nijedna zemlja neće biti pošteđena. Silazna linija će verovatno biti duža i dublja nego prošli put“, rekao je.

 „Svetska ekonomija je ušla u veoma tešku fazu, koju karakterišu rizici i slabost“, navodi se u izveštaju o globalnim ekonomskim prospektima. Bogate zemlje ne mogu da računaju na spremnost tržišta da finansiraju njihove deficite i dugove, upozorila je banka. Mnogo gora finansijska kriza zahvatila bi privatne banke i finansijske institucije sa obe strane Atlantika ukoliko bi tržišta prestala da im daju podršku.

„Svet bi mogao da padne u još veću recesiju od one iz 2008/09“, smatra SB. „U slučaju veće krize“, države bi bile primorane da smanje budžetsku potrošnju, što bi dodatno pogoršalo negativni ciklus. Finansijska kriza u razvijenim i zemljama u razvoju zakočila je svetski privredni rast uprkos relativno snažnoj privrednoj aktivnosti u SAD i Japanu, navodi SB.

(agencije)