Skip to main content

Sram vas bilo!

Autonomija 18. јан 2012.
3 min čitanja

Grozna, jeziva rasprava između Srpske pravoslavne crkve i gradskih vlasti u Novom Sadu danas je nastavljena novom epizodom: uvredljivim saopštenjem Eparhije bačke na račun gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića.

To saopštenje je zapravo reakcija na jučerašnje Pavličićevo „pomirljivo” saopštenje, u kojem je odustao od ideje da gradske vlasti komemoraciju povodom 70. godišnjice zločina Novosadske racije održe u subotu, 21. januara. Gradonačelnik je snishodljivo pozvao na „jedinstvo”, valjda uplašen činjenicom da će pomenu koji SPC organizuje u ponedeljak 23. januara prisustvovati „čak” i patrijarh SPC Irinej. Cinici bi kazali: što je Pavličić tražio – to je i dobio. Uostalom, pročitaje saopštenje bačke eparhije na čijem je čelu veliki „ekumen” Irinej, vladika kojeg smo početkom devedesetih godina u Zmaj Jovinoj ulici mogli videti i u Arkanovom društvu, episkop koji je naredio da zvone „mrtvačkim zvonima” u vreme „Kobasicijade” u Turiji, sveštenik kome je smetala buka od Zmajevih dečjih igara pod prozorima „njegovog” vladičanskog dvora, pop koji je želeo da zatvori bašte kafića u Zmaj Jovinoj…:

Поводом најновијег саопштења градоначелника Новог Сада Игора Павличића, објављеног на званичној интернет-презентацији Града Новог Сада 17. јануара 2012. године, под насловом ,,Заједничко одавање поште жртвама ужасног злочина“, Епархија бачка најоштрије одбацује његово тврђење да ће Град и његови представници заједно са Епархијом бачком одржати молитвени помен (за градоначелника је то ,,одавање поште”) 23. јануара у 12,00 часова, на Кеју жртава рације у Новом Саду.
Градоначелник овим несувислим саопштењем покушава да подметне кукавичје јаје грађанима Новог Сада доводећи их у заблуду да су Епархија бачка и Град постигли договор. Ову неистину градоначелник неспретно приказује као резултат свог пијетета према невиним жртвама Рације и своје тобожње бриге за јединство Новосађана у болу. Уистину, да није жалосно, било би смешно! Договора, зна се, нема без разговора, а градоначелник Новог Сада, својом вољом и одлуком, комуницира са Епархијом бачком већ годинама преко медијâ, оваквим и сличним лажљивим саопштењима.
Очигледно је да градоначелник Новог Сада, не видећи другачији излаз из ситуације у коју је сâм себе довео, додуше уз немерљиви допринос својих партнера и истомишљеника типа Александра Јовановића, покушава, опет безуспешно, да избегне још већу бруку. Нажалост, он мисли да је мања брука обмањивати јавност и све оне које позива него отворено признати да Град Нови Сад практично одустаје од обележавања седамдесетогодишњице Новосадске рације. Али ту, авај, није крај!
Господин градоначелник се дрзнуо да лично позива ,,хришћане православне и католичке, припаднике јеврејске заједнице и све људе добре воље“ на молитвени помен Епархије бачке и Јеврејске општине, лажно га представљајући као заједничку комеморацију Града и осталих. С којим правом, у секуларном друштву (што је једна од мантри његове политичке средине), он може да позива и сазива вернике на молитвено сабрање? Да се није по хитном поступку, необичним чудом еволуције, у међувремену преметнуо у владику или у рабина? Где му је бар неко рудиментарно људско достојанство? Зар му треба и сада, по ко зна који пут, понављати да Епархија бачка са њим и његовом екипом неће, ни сада ни убудуће, организовати никакве заједничке програме или манифестације, поготову не богослужбене чинове? Има ли тај човек имало обзира?
Било како било, Град ове године највероватније неће обележити дан Новосадске рације, а сигурно то неће учинити 23. јануара 2012. године у подне, на новосадском Кеју жртава рације јер ће тада, на том месту, Епархија бачка и Јеврејска општина са верним народом и грађанима Новог Сада одржати молитвени помен невиним жртвама Рације.
Градоначелник и његова свита могу, наравно, присуствовати помену као и било који грађанин, али не могу учествовати у програму, у чијој припреми по својој жељи нису учествовали. На пријем после помена, у просторијама Црквене општине новосадске, нису позвани.
O tempora, o mores!

Ako to nekoga od ovih „dostojanstvenika” uopšte i zanima, u Novosadskoj raciji, koju je mađarska vojska sprovela od 21. do 23. januara 1942. godine, ubijeno je i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosađana…

Sram vas bilo!

(Autonomija)