Skip to main content

Zvaničnici: Statut je u potpunosti u skladu sa Ustavom

Autonomija 13. окт 2008.
2 min čitanja

Predsednici Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine Šandor Egereši i Bojan Pajtić izjavili su danas da je Predlog statuta Vojvodine u potpunosti usklađen sa Ustavom Srbije i izrazili uverenje da će pokrajinski parlament sutra ubedljivom većinom usvojiti taj predlog. Pajtić je u razgoovoru sa novinarima beogradskih i vojvođanskih medija naveo da je potpuno izvesno da će i Skupština Srbije potvrditi Predlog statuta s obzirom na to da stranke koje čine većinu u Skupštini Vojvodine imaju više od 140 poslanika u republičkom parlamentu. Statut je, naveo je Pajtić, osnovni preduslov da se obezbedi jačanje ekonomije u Vojvodini, kao i da se, putem otvaranja kancelarije Vojvodine u Briselu, stvore uslovi za predstavljanje potencijala ove pokrajine u Evropskoj uniji. On je dodao da će Statut omogućiti i formiranje Razvojne banke Vojvodine, razvoj infrastrukture u pokrajini i otvaranje novih radnih mesta.
Prema njegovim rečima, Savet nacionalnih zajednica, čije je formiranje takođe opredeljeno Statuom, omogućiće da sve odluke koje se tiču prava nacionalnih manjina najpre dobiju odobrenje ovog Saveta. On je dodao da Statut omogućava i široku decentralizaciju u pokrajini, kao i sprečavanje da se „beogradizacija zameni novosadizacijom“.
Šandor Egereši je kazao da Statut Vojvodine „meri demokratski puls građana Srbije i predstavlja osnovni preduslov za razvoj i Vojvodine i Srbije“. Egereši je odbacio prigovore da otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu ima separatistički prizvuk i podsetio da više od 300 evropskih regija ima takva predstavništva u sedištu evropske administracije. On je ocenio i da tekst Predloga statuta „predstavlja odraz političke realnosti, pomirljivosti i fleksibilnosti“. Egereši je dodao da Ustav Srbije predviđa punu kontrolu Skupštine Srbije nad autonomijom Vojvodine i poručio da će pokrajinske vlasti poštovati tu činjenicu.
Pokrajinski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec odbacio je prigovore da je tekst Statuta u pojedinim odredbama neustavan i rekao da je više od pet profesora Ustavnog prava dalo argumente da nema kolizije između Ustava i Statuta. On je dodao da i prigovori o eventualnoj neustavnosti Statuta mogu da budu upućeni Ustavnom sudu Srbije, ali tek nakon što Statut bude usvojen i u Skupštini Vojvodine i u Skupštini Srbije.
Današnje susrete novinara sa poktrajinskim funkcionerima iniciralo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, kako bi se, kako je navedeno, sprečilo senzacionlističko, ostrašćeno i neobjektivno izveštavanje o usvajanju najvišeg zakonskog akta pokrajine.

(Beta)