Skip to main content

Odbor za ustavno-pravni položaj usvojio Predlog statuta

Autonomija 13. окт 2008.
< 1 min čitanja

Odbor Slupštine Vojvodine za pitanja Ustavno-pravnog položaja Vojvodine prihvatio je na današnjoj sednici tekst Predloga statuta Vojvodine. Odbor je predložio Skupštini Vojvodine da prihvati svih pet amandmana Izvršnog veća Vojvodine, jedan amandman poslanice Leone Vislavki i deo 32. amandmana poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS).
U pet amandmana Izvršnog veća ugrađeni su delovi amandmana Soacijalističke partije Srbije (SPS), G17 plus i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Ostali amandmani nisu prihvaćeni, s obzirom na to da bi se njihovim usvajanjem promenio smisao inicijalnog teksta Predloga statuta, obrazložio je šef Koordinacionog tela vladajuće koalicije u Skupštini Vojovodine Dragoslav Petrović.
Na Predlog statuta stigli su brojni amandmani, kako opozicije tako i stručne javnosti. Koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija najavila je da će, ukoliko njihovih 68 amandmana ne bude usvojeno, podneti predstavku Ustavnom sudu Srbije da se izjasni o ustavnosti statuta. SRS je podnela 33 amandmana. Vladajuća koalicija tvrdi da je Predlog statuta u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije, dok opozicioni radikali i narodnjaci tvrde da je ovaj dokument zaprao „jezgro“ za stvaranje „države u državi“, kao i da u njemu ima „separatističkih tendencija“. Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je amandmane kojima se ozvaničava status Vojvođanske akademija nauka i umetnosti, nadležnosti pokrajine u vođenju politike regionalnog razvoja, kao i broj poslanika Skupštine Vojvodine.
Tročetvrtinsku većinu u Skupštini Vojvodine imaju koalicija Za evropsku Vojvodinu, Mađarska koalicija, LSV, SPS i Liberalno-demokratska partija.

(Beta)