Skip to main content

ZOI 2030: Sve izvjesnija zajednička kandidatura Barcelone i Sarajeva

(Pod) razno 09. феб 2022.
2 min čitanja

Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo, odnosno Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, u narednom periodu treba pripremiti okvirni budžet za obnovu olimpijskih borilišta, objavljeno je nakon sastanka čelnika OKBiH i predstavnika Olimpijskog komiteta Španije.

Kako je objavio bh. Olimpijski komitet, danas su se u Pekingu, gdje se održavaju Zimske olimpijske igre, sastali čelnici OKBiH i OK Španije. Na sastanku su bili predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednik Milanko Mučibabić i generalni sekretar Said Fazlagić, zatim predsjednik OK Španije Alejandro Blanco i Victoria Cabezas, članica Izvršnog komiteta Evropskih olimpijskih komiteta i generalna tajnica OK Španije.

„Tema sastanka je naravno bila kandidatura za ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 koja i u svijetu sada već poprima obrise o jednoj izvrsnoj ideji. Da bi se ideja pretvorila u prijedlog, u narednom periodu će biti održani prateći sastanci između interesnih strana, a Sarajevo bi trebalo da pripremi okvirni budžet za renoviranje borilišta“, saopćio je OKBiH.

Dodaje se kako bi taj budžet podrazumijevao renoviranje skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju koje su prioritet kandidature, a čije bi djelimične troškove pokrio OK Španije.

Druge OI za oba grada

„Potom bi Sarajevo trebalo u potpunosti renovirati bob stazu, kako bi se takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu održala također u Sarajevu. Ovo bi značilo da bi ukupno 25 posto sportista i trenera ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 nastupilo u Sarajevu.“

Naredne sedmice je zakazan sastanak u Madridu, a početkom marta četveročlana delegacija iz Španije će posjetiti navedena borilišta u i oko bh. prijestolnice.

„Ideja ZOI Barcelona – Sarajevo 2030 se uklapa u novi koncept održivosti Igara, gdje se posebno stavlja akcenat na korištenje već postojeće infrastrukture, odnosno njihove adaptacije. Treba naglasiti da bi ovo za oba grada bile druge Olimpijske igre, odnosno Barcelona bi bila još jedan grad domaćin Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara, a Sarajevu bi se ponovo probudio Olimpijski duh“, navode iz OKBiH.

(Al Jazeera/Agencije)