Skip to main content

Izvještaj: Brexit „povećao troškove, papirologiju, kašnjenja“

Planeta 09. feb 2022.
2 min čitanja

Britanske firme pogođene su „povećanim troškovima, papirologijom i kašnjenjima na granicama“ kao rezultat Brexita, navode zastupnici iz Velike Britanije.

U izvještaju parlamentarnog nadzornog tijela za potrošnju, Odbora za javne račune (PAC), utvrđeno je da su troškovi za preduzeća porasli, a trgovina pala kao rezultat izlaska iz Evropske unije.

Također upozoravaju da bi se stvari mogle pogoršati ove godine jer stupaju na snagu nove kontrole uvoza.

Vlada je saopštila da je nastavila da osigurava da preduzeća „dobiju podršku koja im je potrebna za efikasnu trgovinu sa Evropom“.

„Jedno od velikih obećanja Brexita bilo je oslobađanje britanskih kompanija kako bi im se dalo prostora za povećanje produktivnosti i doprinosa ekonomiji – što je još potrebnije na dugom putu oporavka od pandemije“, rekla je predsjednica PAC-a Meg Hillier.

„Ipak, jedini vidljivi utjecaj do sada su povećani troškovi, papirologija i kašnjenja na granicama.“

Izvještaj dolazi nakon što je Jacob Rees-Mogg imenovan za ministra za mogućnosti Brexita u sklopu rekonstrukcije kabineta.

Istaknuti borac za izlazak iz EU će razmotriti koja bi pravila Unije mogla biti ukinuta sada kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo blok.

Odbor za javne račune (PAC) u izvještaju navodi da su zabrinuti zbog toga što će se dogoditi kada se putnički promet preko britanske granice vrati na normalne nivoe kada se pandemija smiri.

Planove vlade za stvaranje najefikasnije granice u svijetu do 2025. opisuje kao „optimistične, s obzirom na to kako stvari stoje danas“.

Mary Quicke, proizvodi sir u Devonu i kaže da se nalazi Odbora poklapaju s njenim iskustvima.

„Postoje sve ove prepreke da se uradi ono što je nekada bilo stvarno, stvarno jednostavno, a to je bilo pristanak na prodaju, a zatim pozivanje prevoznika i sve se završi i dobijete platu“, rekla je ona za Radio 5 Live.

Kaže da još nije vidjela nove prilike kojima se nadala nakon Brexita. Brine se da će klijenti u EU prestati uzimati njene proizvode ako se problemi nastave.

„Koliko dugo ćete raditi nešto što želite kada je to zaista zamorno i skupo, a naplaćuje vam se mnogo više novca?“

U izvještaju se navodi da je obim trgovine umanjen zbog COVID-19 i širim globalnim pritiscima u lancima snabdijevanja, otkako je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz carinske unije i jedinstvenog tržišta EU.

Ali jasno je, dodaje se u izvještaju, da je izlazak iz EU uticao na povećanje birokratskog opterećenja za preduzeća.

U izvještaju se navodi da postoji potencijal za dalji poremećaj tokom ove godine jer sve više ljudi ponovo počinje putovati i broj putnika u ključnim lukama kao što je Dover raste.

Postoji i značajan rizik od više kašnjenja ove godine kada EU uvede biometrijske kontrole pasoša u okviru svog novog sistema ulaska i izlaska.

Iz vlade su rekli PAC-u da su u toku razgovori s francuskim zvaničnicima o tome kako bi to moglo funkcionisati u praksi u prometnim lukama poput Dovera, gdje je, piše u izvještaju, „važno da provjere koje se primjenjuju na vozače teretnih vozila ne odlažu protok kamiona “.

Još jedan veliki test koji je identifiikovao Odbor je postepeno uvođenje kontrola uvoza u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je počelo 1. januara.

Fizičke provjere uvoza prehrambenih proizvoda trebalo bi da počnu u julu, a britanska lučka uprava rekla je PAC-u da treba više jasnoće oko preciznih aranžmana, uključujući i procenat proizvoda koji će biti provjeravani.

(BBC / Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)