Skip to main content

Žiofre: Klaster četiri povećaće fokus Evropske unije na ekološka pitanja u Srbiji

Aktuelno 16. dec 2021.
< 1 min čitanja

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas u Beogradu da će otvaranje Klastera četiri u pregovorima o pristupanju EU povećati fokus Unije na ekološka pitanja u Srbiji.

Otvoren je Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

„Otvaranje znači da ćemo sada početi pregovore o ovim važnim temama povezanim sa zaštitom životne sredine, energijom, pričaćemo o dekarbonizaciji, promovisanju cirkularne ekonomije. Povećaćemo standarde za zaštitu životne sredine, voda, zemlje, vazduha, što je veoma važno građanima Srbije i zbog toga je ovo za njih dobra vest. Ima puno posla da se odradi i zato će EU podržavati Srbiju, pre svega finansijski. Povećaćemo fokus na pitanja životne sredine i energije narednih godina“, rekao je Žiofre novinarima uoči panela na temu predsedavanja EU „Od Slovenije do Francuske“.

On je dodao da je klaster otvoren jer je primećen napredak u oblasti pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv korupcije, što su države članice prepoznale i nagradile.

Cilj je da Evropa do 2050. godine postane prvi karbon neutralni kontinet, a kako je naveo, Srbija će morati da evropske standarde integriše u svoje politike i pravne norme.

(Beta)