Skip to main content

Žigmanov: Oni koji su činili zločine nad Hrvatima sada napadaju građanske aktiviste

Aktuelno 06. feb 2020.
< 1 min čitanja

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov najoštrije je danas osudio napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke na Natašu Kandić i aktiviste nevladinih organizacija u zgradi Opštine Stari grad u Beogradu i dodao da taj incident uvećava strahove kod Hrvata u Vojvodini.

“Srbija ne sme da dopusti da takve osobe budu objekti šikaniranja jer se na taj način relativiziuju i banalizuju zločini. Napominjemo kako ovo nasilje dolazi od onih koji su spomenute zločine i činili”, naveo je Žigmanov u saopštenju za javnost.

Dodao je da je DSHV posebno osetljiv kada se nasilje vrši protiv onih koji štite žrtve.

“Nataša Kandić i Fond za humanitarno pravo (FHP) puno su učinili da zločini nad Hrvatima u Vojvodini budu poznati javnosti u Srbiji”, naveo je Žigmanov.

Nataša Kandić i još petoro građanskih aktivista, ukupno četiri žene i dva muškarca, sinoć su došli na predstavljanje trotomne knjige o negiranju genocida u Srebrenici, čiji je autor lider radikala i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešešlj, s namerom da prisutnima podele Dosije FHP-a “Zločini nad Hrvatima u Vojvodini”, kada su bili fizički napadnuti i izbačeni iz zgrade Opštine Stari grad.

Šešelj je pred Haškim tribunalom osuđen na deset godina robije, između ostalog zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini.

“Bojimo se da i ovaj incident uvećava strahove kod Hrvata u Vojvodini, pre svega u Sremu, što može da ostavi pogubne posledice na izbore koji su pred nama. Očekujemo da pravna država i merodavne institucije primereno reaguju”, poručio je Žigmanov.

(Autonomija)