Skip to main content

Žičarom na posao jer je na zemlji postalo tesno

(Pod) razno 27. dec 2021.
2 min čitanja

Berlin je za sada jedini nemački grad koji je prevoz žičarom, za sada samo jednom, integrisao u javni saobraćaj. O podizanju javnog prevoza iznad saobraćajne gužve razmišlja se i u Bonu, Štutgartu, Kelnu, Diseldorfu i Minhenu. Na zemlji je, naime, postalo pretesno.

Reakcije na te planove idu od oduševljenja do podsmeha.

U nekim velikim gradovima Južne Amerike vožnja žičarom je potpuno normalna stvar. La Paz u Boliviji, na primer, ima ukupno 27 kilometara žičare i do 1.000 metara visinske razlike.

Na istočnoj periferiji Berlina je Kinberg, stotinak metara visoko brdo od ratnih ruševina i šuta. Odatle od 2017. vozi žičara sa 64 gondole iz.

Prvo je bila samo turistička atrakcija, ali sada nema bržeg prevoza.

Ide, međutim, samo sa jedne strane brda. Sa druge, i dalje se može samo često ulociom sa četiri saobraćajne trake.

Mogu li žičare dopuniti javni prevoz u Nemačkoj? Studija treba da odgovori na to pitanje do 2023. Odgovor bi, naravno, mogao biti i “ne,” ali rasprava o žičarama u Berlinu traje već dugo.

Jer ko ne bi jednostavno preleteo iznad svakodnevnih saobraćajnih gužvi, bez ikakvog reda vožnje? Bilo je predloga da se ispita pet trasa žičare.

Minhen još konkretnije razmišlja o nekoliko kilometara dugoj žičari, dok je u Bonu tema prevoz iznad Rajne.

Ministarstvo saobraćaja isto planira studiju o žičarama, jer su “dobre za klimu, jeftine i pouzdane.” Osim toga, brzo se postravljaju i “mogu da popune praznine u lokalnom prevozu, zamene autobuse ili povežu sela.”

Žičara ipak nije rešenje svih problema, kažu u ministarstvu. Na primer, ne mogu da za kratko vreme prevezu mnogo ljudi. Zato gradovi treba pažljivo da odvagaju prednosti i nedostatke.

Autor studije Sebastijan Bek (Sebastian Beck) iz konsultantske firme Drez i Zomer (“Drees & Sommer”) kaže da je sistem lokalnog prevoza u velikim gradovima dobro organizovan, ali da se primiče svojim granicama.

“Žičare mogu da popune praznine, rasterete, produže i premoste.” Slično razmišljaju i lokalne transportne firme.

“Žičare se brzo grade, zauzimaju malo prostora i uvek su dostupne,” kaže Lars Vagner (Wagner), predstavnik Udruženja nemačkih saobraćajnih kompanija.

Prepreka može biti to što oni koji treba da stanuju ispod nekih linija nisu oduševljeni. U Hamburgu je, na primer, plan žičare odavno propao. Građani su odbili žicu preko Labe na drugu stranu luke. Protivnike je, između ostalog, brinula i promena pejzaža grada.

(dpa, Foto: Bernd von Jutrczenka / dpa)