Skip to main content

Grad Novi Sad predvideo u GUP-u izmeštanje nasipa na Dunavu

Vojvodina 27. дец 2021.
< 1 min čitanja

Generalni direktor Javnog preduzeća „Urbanizam“ Dušan Miladinović rekao je danas da je Generalnim urbanističkim planom (GUP) grada Novog Sada do 2030. godine predviđeno i izmeštanje nasipa na Dunavu u delu grada gde se planira izgradnja kompleksa nazvanog Novi Sad na vodi.

Miladinović je novinarima prilikom predstavljanja GUP-a rekao da tvrdi da „hidrološka studija pokazuje da je nova obaloutvrda opravdana“ i da je „u najkritičnijem momentu porast vode tri do pet centimetara, što je zanemarljivo i nema nikakvog štetnog uticaja„.

„Studija koju je pripremio ’Jaroslav Černi’ za prostor od Bačke Palanke do Slankamena je pokazala da nema nijednog kritičnog momenta“, naveo je Miladinović.

On je potvrdio da je, kada je reč o gradnji na prostoru Brodogradilišta čiji je vlasnik firma „Galens“, promenjena namena prostora od stambeno-ugostiteljskih sadržaja u namenu izgradnje stambeno-hotelskih sadržaja. Prema planu tu će se graditi soliteri do 20 spratova.

Predstavnici desetak organizacija civilnog sektora protestovalo je danas ispred zgrade JP „Urbanizam“ gde su nameravali da ostvare uvid u nacrt novog GUP-a.

Zamerili su predlagaču plana što nije organizovao rani javni uvid kako bi se omogućio dodatni mehanizam i rok za veće učeše građana u procese planiranja.

„Neorganizovanje ranog javnog uvida predstavlja urušavanje postojeće ionako niske prakse konsultovanja građana kada je planiranje i uređenje njihovog grada u pitanju, ali i kršenje niza kako državnih tako i međunarodnih dokumenata čija je Srbija potpisnica“, naveli su.

Generalni urbanistički plan grada Novog Sada do 2030. od sutra će biti na javnom uvidu koji će trajati narednih 40 dana.

Javni uvid u nacrt GUP-a biće omogućen u prizemlju JP „Urbanizam“, svim mesnim zajednicama i Galeriji „Macut“ na Spensu, a biće organizovane tri javne prezentacije plana u amfiteatru Spensa tokom januara.

Predviđeno je da plan dospe u Skupštinu grada u martu iduće godine.

(Danas, 021.rs, Autonomija, Foto: N1)