Skip to main content

Zelenović: Ukidanjem naknade za konverziju zemljišta država će izgubiti milijarde evra

Info 25. јул 2023.
< 1 min čitanja

"5.124 hektara zemljišta novim zakonom bilo bi predato privatnim kompanijama i licima bez naknade"

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović istakao je danas kako pokušaj vlasti da ukine naknadu za konverziju zemljišta, kroz Zakon o planiranju i izgradnji, predstavlja „veliki pljačku građana Srbije, pljačku veka“.

On je, kako prenela stranka, na zasedanju Skupštine Srbije ukazao da podaci i brojke „više nego očigledno“ potvrđuju da će država ostati bez značajnih sredstava ako ovaj zakon bude usvojen.

„Koliko treba da se otme novca od građana Srbije, da bi se to nazvalo baš, baš velikom pljačkom“, pitao je Zelenović ministra građevinararstva, saobraćaja i infrastrukture Gorava Vesića koji obrazlaže predlog zakona.

Zelenović je u Skupštini pokazao, navela je stranka, „dokument Ministarstva građevinarstva u čijoj se tabeli pominje 5.124 hektara zemljišta koje pripada preduzećima koja su privatizovana, a što bi novim zakonom bilo predato privatnim kompanijama i licima bez naknade“.

„Više od 1.200 hektara tog zemljišta je prve kategorije i nalazi se na eksluzivnim lokacijama u velikim gradovima, privenstveno u Beogradu. Ministarstvo je još 2015. godine vrednost tog zemljišta procenilo na 780 miliona evra i, s obzirom na rast cena nekretnina, a naročito građevinskog zemljišta, to danas vredi više od tri milijarde evra„, rekao je Zelenović.

On je rekao da se „Brodogradilište Beograd nalazi na 220 hektara ekskluzivnog zemljišta“ i da bi „vlasnik na tom zemljištu mogao da izgradi čak četiri milona kvadrata nekretnina od čega bi prihodovao čak 16 milijardi evra“.

„Brodogradilište je kupljeno za svega 550 miliona evra bez vlasništva nad zemljištem“, naveo je Zelenović.

(Beta, foto: Medija centar Beograd)