Skip to main content

Žarko Korać: Nereformisana SPS je poželjan partner svakoj vlasti

Info 12. авг 2022.
2 min čitanja

"Nikada nije izrazila žaljenje za svoju politićku prošlost ili sama lustrirala zbog toga makar deo svog rukovodstva"

Socijalistička partija Srbije je danas tipična stranka vlasti, bez ikakve stvarne ideologije. Jedan mali fenomen u političkoj istoriji Srbije – oteraš zemlju u propast svojom desetogodišnjom politikom a onda budes drag partner na vlasti apsolutno svakome – ocenjuje za Danas psiholog Žarko Korać činjenicu da će SPS biti deo i buduće vlasti.

Podsetimo, nakon decenije saradnje sa režimom Aleksandra Vučića, Ivica Dačić saopštio je prekjuče da se sa predsednikom Srbije i Srpske napredne stranke dogovorio o nastavku političke saradnje.

Prvi i ključni korak u rehabilitaciji SPS posle pada Miloševićeve vlade, napravio je Vojislav Koštunica. To je bila manjinska vlada od 2004 – 2007. godine. Nju je u skupštini podržavao SPS koja ni jednu reč nije rekla o svojoj odgovornosti za ratove devedesetih, zločine, bedu i inflaciju, i potpunu međunarodnu izolaciju Srbije – kaže Žarko Korać u osvrtu na neodvojivost Vučića i Dačića.

Kako dodaje, Vojislavu Koštunici je bilo najvažnije da se politički udalji od predhodne Đinđićeve vlade i SPS mu je u tome pomogla.

– To jeste bila tiha rehabilitacija SPS ali vrlo realna, koja će politički amnestirati sve vinovnike ratova i koja će u suštini rehabilitovati Miloševićevu politiku. Sledeći ključni korak u rehabilitaciji SPS bila je vlada DS – SPS formirana 2008 godine, kada je Dačić postao predsednik skupštine Srbije. Možda je najružniji aspekt te koalicije takozvani Koalicioni sporazum o pomirenju, potpisan oktobra 2008 godine. Boris Tadić je tada rekao “da želi da stavi tačku na politiku konfrontacije”, kao da SPS nema baš nikakvu odgovornost za stradanje iz prošlosti – podseća Korać.

Od tog trenutka, napominje on, samo su reki pojedinci i manje političke stranke podsećali da SPS nikada nije izrazila žaljenje za svoju politićku prošlost ili sama lustrirala zbog toga makar deo svog rukovodstva.

– I tako je nereformisana SPS postala poželjan partner svakoj vlasti, od DSS, preko DS pa sve do SNS. To samo pokazuje da osim ideologije nacionalizma, Srbija živi u jednom predpolitičkom dobu gde nikakve političke ideje nisu bitne, samo vlast – zaključuje sagovornik Danasa.

Ivica Dačić je juče rekao da, imajući u vidu da deli iste političke ciljeve sa SNS, „predsednik Aleksandar Vučić i ja smo mišljenja da treba da nastavimo našu političku saradnju u najboljem interesu Srbije i u ovim teškim i turbulentnim vremenima koja su pred nama“.

– Nastavićemo naše razgovore već početkom sledeće nedelje, a nakon toga ćemo naše predloge o nastavku saradnje uputiti na odlučivanje stranačkim organima – rekao je Dačić za Novosti, posle razgovora s Vučićem.

Tema razgovora je bilo formiranje nove Vlade, a Dačić je napomenuo da još nije bilo reči o personalnim rešenjima.

Podsetimo, Ivica Dačić je obavljao funkciju predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova od jula 2012. do aprila 2014. godine. Od aprila 2014.godine do 2020. bio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, da bi nakon izbora te godine zauzeo funkciju predsednika Skupštine Srbije.

(Danas, foto: Medija centar)