Skip to main content

Oštre kritike Američke ambasade u BiH na račun Čavare i HDZ-a

Jugoslavija 12. avg 2022.
2 min čitanja

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH Marinko Čavara suočio se u petak s optužbama Ambasade SAD-a u Sarajevu da se ponaša “arogantno” jer je godinama izbjegavao imenovati sudije Ustavnog suda tog entiteta a sada dodatno pokazuje kako je neodgovorna osoba koja bježi od rješavanja otvorenih problema u zemlji.

Čavara, koji je za predsjednika Federacije BiH izabran kao kadar HDZ BiH, ranije je dospio na spisak osoba koje su SAD kaznile sankcijama, odnosno zabranom putovanja u tu zemlju i zamrzavanjem imovine i to upravo zbog odbijanja da imenuje ustavne sudije, piše Hina.

Popuna Ustavnog suda ključna je da bi on mogao normalno raditi ali i da bi profunkcioniralo vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa koje ima konačnu riječ u slučajevima kada se pozivanjem na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa osporava donošenje zakona u entitetskom parlamentu.

Sada su na Čavarin račun stigle nove američke optužbe i to nakon što je poslao pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem ga je izvijestio kako će nakon njegovih upozorenja ipak imenovati četiri ustavna suca na što se čeka od 2019. godine.

‘Zloupotreba kontrolnih mehanizama u FBiH’

Schmidt je to od Čavare zatražio posebnim pismom početkom sedmice, a HDZ-ov dužnosnik je odgovorio s višednevnim zakašnjenjem i potvrdio kako je ipak spreman ispuniti tu obavezu ali je pri tom insistirao na ocjeni kako su problemi u Federaciji BiH puno veći i kompliciraniji pa bi se i međunarodna zajednica morala uključiti u njihovo rješavanje.

Iz Ambasade SAD-a direktno su optužili Čavaru i njegovu stranku za krizu u tom entitetu jer za osam godina nisu preduzeli ništa kako bi se otvorena pitanja riješila.

“Mišljenja smo da je ton pisma koji je (Čavara) uputio visokom predstavniku arogantan te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo u potpunosti ignorira ponašanje HDZ-a BiH koje je u velikoj mjeri doprinijelo sabotaži institucija Federacije BiH radi ispunjenja vlastitih uskih interesa te je zloupotrijebilo kontrolne mehanizme sadržane u ustavu FBiH”, stoji u izjavi Američke ambasade.

Na kraju su zaključili kako politički lideri u BiH uporno odbijaju riješiti dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH te da je trenutačna “toksična politička kultura” opasna po stabilnost zemlje.

(AJB/Agencije)