Skip to main content

Otvoren 28. Sarajevo Film Festival: Svečana ceremonija na crvenom tepihu!

Kultura 12. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Od 12. do 19. avgusta, biće prikazano 230 filmova iz 62 zemlje"

Počeo je 28. Sarajevo Film Festiaval koji će u narednih sedam dana donijeti mnogo zabave i kvalitetnih sadržaja. Crvenim tepihom su večeras prošetale poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života među kojima su i brojni političari.

Na ovogodišnjem, 28. po redu Sarajevo Film Festivalu koji će se održati od 12. do 19. augusta, bit će prikazano 230 filmova iz 62 zemlje, dok će se za glavne nagrade takmičiti 51 film iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Ove godine voditeljica ceremonije otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović je ranije rekao da će na ovogodišnjem SFF-u biti predstavljeno više od 230 filmova u okviru 19 festivalskih programa.

Program festivala koji privlači najviše publike, Open Air ove godine ima dodatni broj otvorenih kina koji su raspoređeni od Starog Grada do Ilidže.

U programu Open Air je osam filmova, a program počinje filmom otvorenja 28. SFF-a Trougao tuge, švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Gosti SFF-a biće petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena te Jessiea Eisenberga, redatelja Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski redatelj Sergej Loznica. Njima će tokom festivala biti dodijeljeno Počasno srce Sarajeva.

(Radio Sarajevo, foto: SFF)