Skip to main content

Zajedno: Dati novi smeštaj i penziju Mirjani Raković

Vojvodina 18. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Nakon četrdeset godina mukotrpnog rada na očuvanju uspomene i sećanja na lik i delo Save Šumanovića, bilo bi krajnje očekivano da Mirjana Raković dobije nacionalnu penziju

Sekretar vojvođanskog odbora Zajedno! Srđan Đurić osudio je danas „pokušaj šidskih naprednjaka“ da nakon četrdeset godina života i rada u Spomen-kući Save Šumanovića Mirjanu Raković i njenog sina isele i pozvao nadležne da potpišu novi i trajniji ugovor.

„Ovakav čin smatramo poražavajućim, s obzirom na to da je Mirjana Raković poslednjih četrdeset godina života posvetila očuvanju uspomene na jednog od najvećih slikara srpske umetnosti dvadesetog veka“, naveo je Đurić u saopštenju.

Dodao je i da je neophodno Mirjani obezbediti novi objekat za život, ali i retroaktivno uplatiti radni staž od četrdeset godina „kako bi na taj način ostvarila pravo na penziju, koju je svojim radom i delovanjem i zaslužila“.

„Nakon četrdeset godina mukotrpnog rada na očuvanju uspomene i sećanja na lik i delo Save Šumanovića, bilo bi krajnje očekivano da Mirjana Raković dobije nacionalnu penziju i rešeno stambeno pitanje“, dodao je Đurić.

Kako su prethodno preneli mediji, umesto plate za svoj rad, a na osnovu Sporazuma o korišćenju prostora sklopljenim sa Galerijom slika Sava Šumanović, Mirjana Raković je prethodnih decenija dobijala krov nad glavom, a zauzvrat se starala o galeriji.

(Autonomija)