Skip to main content

DSHV: I pitanje političke participacije Hrvata u Srbiji bio deo rasprave u Europskom parlamentu

Vojvodina 18. jan 2024.
2 min čitanja

"Bitno da Srbija radi na daljnjim koracima prema demokratizaciji zemlje, izbornog procesa, a iznad svega javnog diskursa"

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) je naveo da je za Hrvate u Srbiji od velike važnosti da je i pitanje političke participacije Hrvata u Srbiji bila tema u raspravi u Europskom parlamentu o situaciji u Srbiji nakon parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, koja je održana 17. januara.

Podsetili su da je nakon rasprave, u kojoj je sudjelovalo najviše članova klubova zastupnika Europske pučke stranke te Progresivnog saveza socijalista i demokrata, najavljeno da će Europski parlament 8. veljače usvojiti rezoluciju na ovu temu.

Željana Zovko, zastupnica Europske pučke stranke iz redova Hrvatske demokratske zajednice, navela je da je „još rano donositi zaključke o regularnosti izbora u Srbiji, dok ne dobijemo konačno izvješće ODIHR-a“.

Zovko je kazala i kako je „u ovom trenutku bitno za put Srbije da radi na daljnjim koracima prema demokratizaciji zemlje, izbornog procesa, a iznad svega javnog diskursa. Očekujemo i brže formiranje vlasti, s obzirom na pokazatelje o velikoj zastupljenosti stranke na vlasti u parlamentu“, kazala je ona, podsetio je DSHV.

Za Hrvate u Srbiji, dodali su, bitan je nastavak izlaganja zastupnice Zovko.

„Ono što mene prvenstveno brine, kao zastupnicu Hrvata u Europskom parlamentu, gdje god oni bili, je da Srbija pokaže reciprocitet u pristupu i tretiranju hrvatske manjine, i da budu dionici u vlasti kad već, zbog izbornog sustava, nisu ušli u parlament. Također, bitno je da se otvori dijalog oko pitanja nediskriminatorne uporabe hrvatskoga jezika i poštivanja hrvatske kulturne baštine i tradicije u Srbiji“, navela je ona.

I hrvatski zastupnik Tonino Picula, iz redova Socijalista/demokrata, također je spomenuo da su izbori u Srbiji održani u ozračju „nepoštovanja bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina“, što za posljedicu ima i izostanak političkog predstavništva hrvatskog naroda u Srbiji.

Dijelovi intervenata zastupnika (koji dolaze iz politički suprotstavljenih skupina), i spominjanje (post)izborne situacije u kojoj se nalaze Hrvati u Srbiji, bili su, kako napominju, jedini koji su se u čuli izvan dominantnog konfliktnog diskursa na glavnu temu rasprave.

„Nerado ali uporno ukazujemo i potvrđujemo, uoči 20. obljetnice potpisivanja Bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije, da je ovako dugo kašnjenje u primjeni dijela Sporazuma koji se odnosi na pitanje sudjelovanje manjina u procesima donošenja odluka na način zajamčenih mandata od stane jedne države potpisnice, Hrvate nanovo dovelo u neravnopravni i nepravedni položaj“, ocenjuju u DSHV-u.

Smatraju i da on nije riješen srbijanskim izbornim zakonodavstvom.

„Uz zagovaranje upravo takvog ishoda nakon dva desetljeća, dok se on ne dogodi, DSHV ističe potrebu iznalaženja drugih, makar ad hoc, mehanizama osiguravanja sudjelovanja legitimnih političkih predstavnika hrvatske manjine u procesima donošenja odluka na sve tri teritorijalne razine vlasti u Srbiji“, zaključuje se u saopštenju ove stranke.

(Magločistač)