Skip to main content

Vraćanje posmrtnih ostataka sedam Albanaca ekshumiranih iz masovne grobnice u Kiževku

Aktuelno 28. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Komisija za nestala lica Vlade Kosova najavila je da će žrtve maskara u Rezalama, ekshumirane iz masovne grobnice u Kiževku, u Srbiji, biti vraćene na Kosovo u četvrtak, 30. septembra.

Kako piše kosovski Zeri, a prenosi portal KoSSev, prema ovom saopštenju, posmrtni ostaci ekshumirani u Kiževku čine sedam novih identifikacija kosovskih Albanaca iz masakra u Rezalama, kao i dva “ponovna spajanja” sa ostacima ekshumiranim ranijih godina iz masovinh grobnica u Rudnici kod Raške u Srbiji.

“Repatrijacija posmrtnih ostataka žrtava biće sprovedena u saradnji i uz podršku porodica, Instituta za sudsku medicinu, Kosovske policije – sektora za ratne zločine, Ministarstva odbrane i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta“, javio je juče preneo Zeri, a preneo portal KoSSev.

Kosovo.online podseća da je predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović izjavio je za ovaj portal prošle nedelje da je dogovoreno da u četvrtak, 30. septembra, srpska strana preda sedam tela identifikovanih Albanaca sa lokacije Kiževak.

Prošlog petka, srpska strana je od kosovske na Merdaru preuzela posmrtne ostatke tri identifikovane osobe srpske nacionalnosti, navodi kosovo.online.

(Danas, Foto: Beta)