Skip to main content

NVO: Vučević i Malešić da osude napade na građanske aktiviste

Info 28. sep 2021.
2 min čitanja

Centar za razvoj demokratskog društva Europolis zatražio je u ime grupe civilnih organizacija iz Novog Sada od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i v.d. načelnika Policijske uprave Novog Sada Slobodana Malešića da osude uništavanje imovine člana Saveta MZ Liman Vladimira Ilića, ali i sve dosadašnje napade na građanske aktiviste.

„Novi Sad nije bezbedan grad. Pritisci na građane-kandidate za članove saveta ne jenjavaju od predizborne kampanje. Očekujemo da se počinioci pod hitno pronađu i procesuiraju. Izostanak osude znači odobravanje ovakvih vandalskih činova i može se tumačiti isključivo kao pritisak na rad nezavsinih članova saveta koji dolazi od rukovodstva Grada“, navodi se u saopštenju.

Vladimiru Iliću isečene su gume na automobilu u noći između 26. i 27. septembra na parkingu u ulici Drage Spasić. Policija je izašla sutradan na lice mesta, izvršila uviđaj i sačinila izveštaj o pričinjenoj šteti.

„Svaki kritički glas protiv nosioca vlasti se guši na sve moguće načine, od iznošenja neistina po medijima do brutalnog prebijanja. Građani organizovani oko različitih inicijativa koje deluju na zaštiti javnog interesa su više od godinu dana izloženi raznim pritiscima, pretnjama, brutalnim napadima“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je poslednji u nizu bio napad na aktivistu Petra Živanovića na Fruškoj gori. Tom napadu je prisustvovao zaposleni JP NP Fruška gora, a do dan danas njegov identitet kao ni sankcije koje su preduzete protiv zaposlenog nisu poznate široj javnosti.

„Podsećamo, 13. juna su u tri od ukupno pet mesnih zajednica na Limanu nezavisni kandidati osvojili većinu glasova i čine većinu u savetima mesnih zajednica. Srpska napredna stranka je vrlo teško podnela poraz. Nedavno su na Limanu 3 i 4 su oštećene fasade mnogih zgrada tako što su pod okriljem noći prefarbane u boje slične bojama koje se nalaze na zastavi Srbije, a posle farbanja je održan skup maskiranih osoba pod sloganom ’Predaja nije opcija’, nejasne poruke i karaktera skupa“, navodi se u saopštenju.

Organizacije potpisnice ovog saopštenja pružile su punu podršku Vladimiru Iliću, kao i ostalim nezavisnim članovima mesnih zajednica i pozvali građane Novog Sada da učine isto.

Naši hrabri sugrađani su se u ime svih nas samoorganizovali i istupili u želji da se na najnižem nivou mesne samouprave učini boljim okruženje u kojem živimo, a od samog starta trpe nepravedne i nedemokratske pritiske i napade. Nadležni moraju da se ograde, da jasno i nedvosmisleno osude napade i pritiske na članove mesnih zajednica i aktiviste, te im upute podršku u naporima za bolje i pravednije društvo“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija, Foto: Privatna arhiva)