Skip to main content

Vojvodina punopravni član Radne zajednice Dunavskog regiona

Autonomija 21. окт 2008.
< 1 min čitanja

Grb VojvodineVojvodina je postala punopravni član Radne zajednice Dunavskog regiona, saopštio je danas zamenik pokrajinskog sekretara za regionalnu i međunarodnu saradnju Vladimir Pandurov.
„Time je Vojvodina ušla u uži izbor za dobijanje novca u okviru projekta „Donauregionen“, čiji je ukupni budžet 2,5 miliona evra“, kazao je Pandurov na konferenciji za novinare.
Dodao je da je prošle nedelje u Bratislavi Vojvodina primljena u članstvo te jedinstvene inicijative usmerene ka zajedničkom prostornom planiranju i razvoju svih evropskih regiona kroz koje teče Dunav što će, kako je rekao, biti vrlo značajno u prekograničnoj saradnji naše zemlje.
Pandurov je kazao da je u prvoj fazi projekta „Donauregionen“ sprovedeno istraživanje u 42 srednjeevropske regije kroz koje protiče Dunav koje je pokazalo da su prema prirodnim uslovima, ljudskim resursima i naseljima, transportu, tehničkoj infrastrukturi i privredi najrazvijeniji regioni Budimpešte i Bratislave.
Prema tom istraživanju, Beograd je na osmom, Južnobački okrug na 11., a Sremski na 23. mestu.
„Borski okrug je na 37. poziciji i prema kriterijumima istraživanja razvijeniji je od Srednjebanatskog okruga što govori da su neki delovi Vojvodine manje razvijeni čak i od devastiranih krajeva Srbije i to bi trebalo da se ima u vidu u koncipiranju strategije ravnomernog razvoja republike“, zakjučio je Pandurov.

(Beta)