Skip to main content

G17 plus traži zabranu neonacističkih organizacija

Autonomija 27. окт 2008.
< 1 min čitanja

g17_plus_logo.pngStranka G17 plus danas je najoštrije osudila ispisivanje nacističkih simbola na Keju žrtava racije u Novom Sadu i zatražila od nadležnih da otkriju počinioce i zabrane sve neonacističke i fašističke organizacije.
Kod Spomenika žrtvama racije na novosadskom keju osvanuli su nacistički grafiti koje su danas uklonili radnici javnih komunalnih preduzeća.
Na asfaltu ispred samog spomenika bio je iscrtan kukasti krst, i napisani brojevi 18 i 88.
Broj 18 predstavlja „šifru“ Adolfa Hitlera, odnosno predstavlja prvo slovo alfabeta – A, i osmo – H, što su Hitlerovi inicijali.
Broj 88 simbolizuje dva slova H, odnosno nacistički pozdrav „Hajl Hitler“ (Heil Hitler).
„Ispisivanje ovakvih natpisa na mestu kao što je Kej žrtava racije, predstavlja uvredu svim građanima Novog Sada, koji su i sami bili velike žrtve nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu“, piše u saopštenju G17 plus.
Dodaje se da je svako podržavanje i propagiranje nacističke ideologije nedopustivo i da za nacizam u gradu poput Novog Sada „nikada nije bilo, niti će ikada biti mesta“.
Incident je danas osudila i Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je od nadležnih takođe zatražila da hitno otkriju počinioce.
Spomenik žrtvma racije podignut je u znak sećanja na zloglasnu raciju iz januara 1942. godine kada su mađarski fašisti ubili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Jevreja, Srba i Roma.

(Beta)