Skip to main content

Vojvođanski statut pred poslanicima

Autonomija 14. окт 2008.
1 min čitanja

Danas zaseda skupština Vojvodine 

Skupština Vojvodine danas razmatra Predlog statuta APV.Pred poslanicima će se naći dokument koji je prošao javnu raspravu, a novi vojvođanski statut ustavna je obaveza. Rok za usklađivanje najvišeg pravnog akta Vojvodine s Ustavom ističe sutra u ponoć. Izvršno veće Vojvodine uputilo je pozitivno mišljenje Skupštini na tekst za Predlog statuta APV, saopšteno je juče posle sednice PIV-a. U tekst predloga statuta APV ugrađeno je pet amandmana predloženih na prošloj sednici PIV-a , amandman poslanice Leone Vislavski i deo 32. amandmana koji je podnela poslanička grupa SRS-a.

U saopštenju se objašnjava da se amandman poslanice Vislavski odnosi na javno informisanje na pokrajinskom nivou, i da se u njemu navodi da APV utvrđuje javni interes građana Vojvodine u oblasti javnog informisanja i radiodifuziji i bliže uređuje uslove i način obavljanja delatnosti pokrajinskog javnog radiodifuznog servisa. Dodaje se da se ugrađenim delom 32. amandmana poslaničke grupe SRS-a izraz i pojam “neposredna ratna opasnost” zamenjuje izrazom “vanredno stanje”, u skladu s Ustavom Srbije.
Ostali amandmani, po mišljenju PIV-a, ne bi se mogli prihvatiti a da se ne menja koncept najvišeg pravnog akta APV, koji je pripremila široka politička koalicija na vlasti u Skupštini APV, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Juče je zasedao i skupštinski Odbor za pitanja ustavnopravnog položaja APV koji je većinom glasova prihvatio tekst predloga statuta APV. Odbor je predložio Skupštini Vojvodine da prihvati pet amandmana Izvršnog veća, amandman poslanice Vislavki i deo 32. amandmana poslaničke grupe SRS-a, koji će činiti sastavni deo predloženog teksta statuta.

U pet amandmana Izvršnog veća ugrađeni su delovi amandmana SPS-a, G17 plus i LSV-a, dok ostali amandmani razmatrani na sednici odbora nisu prihvaćeni, s obzirom na to da bi se njihovim usvajanjem promenio smisao inicijalnog teksta predloga statuta, istakao je šef Koordinacionog tela vladajuće koalicije u Skupštini APV Dragoslav Petrović.

(Dnevnik)