Skip to main content

Skupština Vojvodine počela raspravu o Predlogu statuta

Autonomija 14. okt 2008.
2 min čitanja

Skupština Vojvodine počela je danas u podne sednicu na čijem dnevnom redu je rasprava o usvajanju Predloga statuta te pokrajine. Poslanici vladajuće koalicije najavili su pred početak sednice da će glasati za predloženi Statut, dok su poslanici opozicije rekli da neće podržati Predlog statuta. Ako vojvođanski parlament usvoji najviši akt pokrajine, on će biti upućen Skupštini Srbije na potvrđivanje. Prema tumačenjima pravnih stručnjaka, Skupština Srbije trebalo bi da, uz potvrđivanje statuta, usvoji i „leks specijalis“ kojim će brojni zakoni biti izmenjeni i usklađeni sa Ustavom Srbije, kako bi statut mogao nesmetano da se primenjuje.
Na Predlog statuta stigli su brojni amandmani, kako opozicije tako i stručne javnosti.
Šef polasničke grupe Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija BHorko Ilić najavio je da će, ako njihova 63 amandmana ne budu usvojena, podneti predstavku Ustavnom sudu Srbije da se izjasni o ustavnosti Statuta. Vojvođanski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec rekao je ranije da prigovor Ustavnom sudu može da se podnese tek nakon što Skupština Vojvodine usvoji, a Skupština Srbije potvrdi Statut.
Vladajuća koalicija tvrdi da je Predlog statuta u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije, dok opozicioni radikali i narodnjaci tvrde da je taj dokument zapravo „jezgro“ za stvaranje „države u državi“, kao i da u njemu ima „separatističkih tendencija“. Izvršno veće Vojvodine utvrdilo je pet amandmana na Predlog statuta Vojvodine, na zahtev članice vladajuće koalicije, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV).
Prema navodima medija, pokrajinska vlada prihvatila je zahteve LSV-a kako bi se obezbedila većina za potvrđivanje statuta i u državnom parlamentu, gde je LSV takođe članica vladajuće koalicije sa svojih pet poslanika. LSV je amandmanima tražila ozvaničenja statusa Vojvođanske akademija nauka i umetnosti, zatim nadležnosti pokrajine u vođenju politike regionalnog razvoja, kao i broja poslanika Skupstine Vojvodine.
U Skupštini Vojvodine tročetvrtinsku većinu imaju koalicija Za evropsku Vojvodinu, Mađarska koalicija, LSV, Socijalistička partija Srbije i Liberalno-demokratska partija.

(Beta)