Skip to main content

Radikali protiv

Autonomija 14. окт 2008.
< 1 min čitanja

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a saša Santovac

– Predlog statuta Vojvodine iza kojeg stoji veći deo vladajuće koalicije potpuno je neprihvatljiv za SRS, pa otuda pokrajinski, ali i republički poslanici radikala, neće glasati za taj akt – izjavio je juče zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a u Skupštini Vojvodine Saša Santovac. On je ponovio da predlog statuta sadrži veliki broj odredbi koji od Vojvodine stvaraju federalnu jedinicu „s tendencijom da ona u budućnosti postane nezavisna država“.

Radikali su na tekst predloga podneli 34 amandmana, i to na odredbe koje su proteklih nedelja markirali kao najspornije u predloženom dokumentu – od definisanja Vojvodine, preko uvođenja latiničnog pisma i VANU, do vlade Vojvodine, stvaranja mešovite međuvladine komisije i otvaranja predstavništva Pokrajine u Briselu.
– Podnošenjem amandmana želimo da damo doprinos konstruktivnoj skupštinskoj debati, ali i da javnosti, braneći svaki amandman, ukažemo na opasnost od usvajanja ovakvog statuta koji Vojvodinu dovodi korak bliže nezavisnosti – naveo je zamenik šefa radikalskih poslanika na konferenciji za novinare. Radikali su, međutim, svesni toga da će na današnjoj sednici predlog statuta dobiti veliku podršku poslanika, ali zato sasvim drugačiji epilog očekuju u Skupštini Srbije.

– Predstojeća sednica Pokrajinske skupštine je samo prvo poluvreme. Drugo poluvreme će biti u Skupštini Srbije, i tu očekujemo da vojvođanski statut ne dobije podršku većine. Između te dve sednice predočićemo javnosti naše viđenje statuta kako bismo još više potcrtali svu opasnost od teksta statuta koji predlaže vladajuća koalicija u Vojvodini – naveo je Santovac, ocenivši da bi takvom ishodu, uz ostalo, mogli da kumuju i „međufrakcijski sukobi u DS-u“. Precizirao je da u DS-u „postoji nezadovoljstvo“ načinom na koji predsednik PIV-a Bojan Pajtić raspolaže novcem Fonda za kapitalna ulaganja.

(Dnevnik)