Skip to main content

Vojvođanske demokrate u nedelju biraju predsednika

Autonomija 01. okt 2008.
2 min čitanja

Vojvođanske demokrate će na vanrednoj skupštini u nedelju, 5. oktobra, treći put za dve i po godine godine birati svog predsednika. U Pokrajinskom odboru DS-a našem listu je potvrđeno da je do sada kandidaturu za čelnu funkciju predao samo dosadašnji šef vojvođanskih demokrata Dušan Elezović. Rok za predaju kandidatura, inače, ističe u petak u podne, i naš sagovornik u DS-u, iz opreza, ne isključuju mogućnost da Elezović dobije protivkandidata ili, možda, protivkandidate, ali ipak sumnja u ishod koji bi se mogao okarakterisati kao „spektakularno iznenađenje“.

Elezović (1975) izabran je za predsednika vojvođanskih demokrata prošlog juna, takođe na vanrednoj skupštini PO DS-a, nakon što je s te funkcije, na kojoj je proveo malo više od godinu dana, demisionirao Goran Knežević, gradonačelnik Zrenjanina.
O razlozima Kneževićeve ostavke mnogo se spekulisalo u javnosti, a najčešće se pominjao njegov navodni sukob s potpredsednikom stranke i predsednikom PIV-a Bojanom Pajtićem. Međutim, Elezović je to demantovao, objasnivši u svom prvom intervjuu po izboru na tu funkciju da je njegov prethodnik otišao „jer je zbog nekih svojih odluka ostao bez podrške Pokrajinskog odbora“.

U tom intervjuu, koji je, inače, dao našem listu, Elezović je u svoje ključne prioritete naveo vraćanje DS-a na lidersku poziciju u Novom Sadu i potvrđivanje te pozicije u Vojvodini.
– Cilj mi je da DS u narednom periodu bude vodeća stranka i na lokalnom i na pokrajinskom nivou – kazao je onomad predsednik vojvođanskih demokrata.
DS u Vojvodini je, u međuvremenu, značajno doprineo pobedi lidera te stranke na minulim predsedničkim izborima, a zatim je na pokrajinskim izborima, u koaliciji s G17 plus, osvojio apsolutnu većinu mandata u Skupštini Vojvodine. Nakon lokalnih izbora DS je postao vodeća stranka i u većini vojvođanskih opština, a tendencija je da ta stranka do kraja godine bude u vlasti u apsolutno svim lokalnim samoupravama u Pokrajini.
Prema našim saznanjima, Elezović je prilikom prošlogodišnjeg izbora na funkciju obećao da će nakon lokalnih i pokrajinskih izbora podneti izveštaj delegatima Skupštine Pokrajinskog odbora i da će, ujedno, svoju funkciju staviti na proveru. O tome će u nedelju u SNP-u odlučivati više od 700 delegata.

Ako se zaista budu cenili rezultati, na nedeljnoj Skupštini ne treba očekivati iznenađenja. Ono na šta, međutim, mnogi odavno ukazuju kao na indikativno je da Elezović, i pored visoke stranačke funkcije, do sada nikada nije obavljao neku visoku nestranačku funkciju. Tu se, je li, ne mogu računati mesta u nadzornim i upravnim odborima, pa makar da je reč i o Institutu u Sremskoj Kamenici.

Elezović preuzima i klub?

Skupštinom Vojvodine, koliko i susednom Banovinom, popularnom „Belom kućom“, već neko vreme kolaju informacije o tome da se Dušanu Elezoviću, vrlo brzo nakon reizborau stranci, smeši i preuzimanje komande nad poslaničkim klubom „Za evropsku Vojvodinu“ u Pokrajinskoj skupštini od Dragoslava Petrovića. Ovu informaciju niko u DS-u nije želeo da potvrdi, međutim, što je takođe indikativno, niko je nije ni opovrgao.

(Dnevnik)