Skip to main content

Biće svima bolje

Autonomija 01. окт 2008.
< 1 min čitanja

Dragoslav Petrović i Ivana Dulić-Marković u Zrenjaninu

Na dobro posećenoj javnoj raspravi o nacrtu novog Statuta Autonomne pokrajine Vojvodine, održanoj sinoć u Zrenjaninu, šef koordinacionog tela vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, dr Dragoslav Petrović i potpredsednica PIV-a i stranke G 17 plus, Ivana Dulić Marković, izneli su niz argumenata u prilog predloženog teksta najvišeg pokrajinskog akta.

– U pripremi nacrta novog statuta mi smo se vodili modernim evropskim principima o autonomiji i decentralizaciji – rekao je, pored ostalog Petrović. – Prihvatili smo da se ovaj dokument radi u skladu sa Ustavom, što je već bio ograničavajući element, a ako smo negde odstupili od ustavnih odredbi grešku ćemo ispraviti. Neki nam zameraju da je je vreme za javnu raspravu o statutu kratko, ali ja ne mogu da se setim koliko je trajala javna rasprava o Ustavu. Zameraju nam i navodne separatističke težnje a kao argument navode da Vojvodina za promociju turističkih, privrednih, obrazovnih i kulturnih kapaciteta može otvarati predstavništva u drugim regionima u inostranstvu. Odgovor na takve prigovore je činjenica da u Briselu 232 evropska regiona imaju svoje predstavnike, a pored toga mi nigde u statutu ne govorimo o vođenju diplomatije ili spoljnih poslova.

– Koliko ćemo iskoristiti prednosti koje će doneti novi statut zavisi od nas Vojvođana – rečkla je Ivana Dulić-Marković. – Možda najvažniji deo statutarnih odredbi je povratak imovine pokrajini i lokalnim samoupravama. Za mene je najvažnije da se izborimo za prenos imovine direktno na lokalne samouprave…

(Dnevnik)