Skip to main content

VOICE fektčeking: Vitamin C ne leči pneumoniju i nije fatalan sa morskim plodovima

(Pod) razno 15. мар 2021.
3 min čitanja

Portali Alo i Srbija danas su tokom prošle nedelje u rubrikama posvećenim zdravlju, delili obmanjujuće sadržaje o učinkovitosti vitamina C.

Tabloidni portal Alo objavio je tekst o tome kako neki “novi izvori” tvrde se upala pluća može lečiti sa vitaminom C, dok je ništa manje tabloidni portal Srbija danas zastrašujućim naslovom poručio čitaocima da je vitamin C fatalan u kombinaciji sa morskim plodovima.

“Novi izvor” portala Alo je u stvari Endru Saul, “ortomolekularni” specijalista koji je do sada napisao brojne knjige o tome kako biti svoj doktor, preporučujući čitaocima da svog lekara otpuste.

Endru Saul, koji sebe naziva “Vitamin čovekom”, već je bio tema fekt-čekera tokom aktuelne pandemije, kada je na društvenim mrežama i u jednom tekstu tvrdio da je koronavirus i upalu pluća uzrokovanu tim virusom, moguće izlečiti vitaminom C.

Ortomolekularna medicina nije klasična medicina, već je forma alternativne medicine kojom se teži da se zdravlje čuva kroz konzumaciju nutritivnih suplemenata.

Portal Alo je preneo kako Endru Saul tvrdi da velikim dozama vitamina C možete izlečiti grip i upalu pluća i da “što ste više bolesni, treba vam više vitamina C”.

“Treba vam količina koja će vam zaista pomoći, a to može biti mnogo više nego što ste možda očekivali. Naime, sam Endru tvrdi da se izlečio uzimajući 2000 miligrama vitamina C na svakih šest minuta dok je bio budan. To je oko 20.000 miligrama na sat vremena. Bez obzira što je mnogo kašljao nastavljao je da uzima svoju dozu i nakon tri sata temepratura je pala i kašalj se smanjio“, nevao je Alo.

Ovu tvrdnju moguće je naći i u pomenutom Saulovom tekstu “Nutritivno lečenje korona virusa”, gde za navode o uzimanju vitamina C na svakih šest minuta ne piše da je Endru to radio, već da su to reči doktora Roberta Katkarta.

Istraživački tim iz Zhongan bolnice u Kini je u početku pandemije započeo istraživanje o vitaminu C kao terapiji za pneumoniju uzrokovanu koronavirusom. Međutim, ovo istraživanje je zvanično poništeno. Sa druge strane, više istraživanja (1,2) o lečenju pneumonije vitaminom C, navode da su trenutni dokazi suviše slabi da bi se utvrdio efekat vitamina C na sprečavanje ili lečenje upale pluća.

Portalu Srbija danas u fokusu „fatalni“ efekti vitamina C

Portal Srbija danas nije pisao o „čudotvorim“ efektima vitamina C, već o tome kako on može dovesti i do smrtnog ishoda. U tekstu pod naslovom “Ukoliko pijete vitamin C ne smete jesti ovu hranu! Jedna kombinacija može biti fatalna”, Srbija danas, iako naslovom navodi čitaoce da će pisati o fatalnom ishodu, većinu teksta posvećuje generalnim informacijama o vitaminu C. “Fatalnoj kombinaciji” dodeljuju samo dve rečenice, koje su obmanjujuće.

“Školjke i morski plodovi sadrže mnogo arsenida. Kada se konzumiraju zajedno sa vitaminom C, petovalentni arsenid će se pretvoriti u trovalentni arsenid koji je fatalan, pa je ova kombinacija strogo zabranjena“, navodi se u tekstu Srbija danas.

Priča o ubitačnoj kombinaciji školjki ili morskih plodova sa vitaminom C, plaši ljude na internetu još od maja 2001. godine. Tada su počeli cirkularni mejlovi o o tome kako se jedan smrtni slučaj navodno desio u Tajvanu. Kako navodi portal Hoax-slayer, ova poruka se širila na društvenim mrežama i sa fotografijom navodne žrtve vitamina C i morskih plodova, a na fotografiji je u stvari bila žena koja je ubijena u toku iranskih protesta 2009. godine.

Jedna studija iz 1985. godine, čiji je kratak deo moguće naći samo u arhivi Chicago tribune-a, navodi da konzumiranje kombinacije školjki sa arsenom i visokih doza vitamina C može da proizvede toksični oblik arsena redukovanjem arsen-pentoksida u arsenov-trioksid.

Međutim, po pisanju portala Snopes, u studiji nije rečeno da jedan obrok morskih plodova u kombinaciji sa vitaminom C može da dovede do smrtnog ishoda. Autori studije samo iskazuju zabrinutost da bi tokom određenog vremenskog perioda ponovljena praksa jedenja školjki koje sadrže arsen, uz istovremeno uzimanje ogromnih doza vitamina C, potencijalno mogla da dovede do hronične izloženosti arsenu što dovodi do povećanog rizika od raka, te da ništa u dostupnom delu studije nije otkrilo niti nagovestilo da bi obrok od školjaka i vitamina C prouzrokovao da neko iznenada umre.

Međutim, kako se navodi na više portala za proveru informacija, pomenuti deo studije ne nudi mnogo informacija. Nedostatak informacija postavlja niz važnih pitanja, poput toga koliko se vitamina C smatra velikom dozom, a takođe je potrebno napomenuti da je to samo jedna studija, stara 36 godina. Naknadne studije koje pominju fatalnu kombinaciju morskih plodova i vitamina C nisu rađene, te je zastrašivanje tom pričom u najmanju ruku –  neosnovano.

Sanja Kosović (VOICE)