Skip to main content

DPS izgubio Nikšić, ali sačuvao biračko tijelo

Jugoslavija 15. mar 2021.
2 min čitanja

Na lokalnim izborima koji su održani u Nikšiću Evropski tim za Nikšić je osvojio 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11, Mir je naša nacija 10, Crno na bijelo jedan, Narodni pokret jedan mandat, a Socijaldemokratska partija nije prešla cenzus.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, na završnoj pres konferenciji, kazao je da na osnovu 140 obrađenih biračkih mjesta više nema nepoznanice da li će SDP ući u parlament.

„Mogućnost da SDP prođe izborni cenzus od tri odsto više ne postoji, tako da SDP neće imati parlamentarni status. Sve ostale izborne liste su prešle cenzus. Još postoji teorijska šansa prelivanja mandata iz DPS-a ka koaliciji Crno na bijelo, ali najvjerovatnije je da neće doći do promjene što se tiče mandata“, kazao je Vujović.

Kada je riječ o ukupnom odnosu snaga, DPS je, kako je rekao, uspio da da gotovo ostvari rezultat koji su sve političke partije opozicije minus SDP ostvarile na prethodnim parlamentarnim izborima, a to je 41 odsto, „a oni trenutno imaju 40,41 odsto“.

DPS je porastao oko dva odsto u odnosu na parlamentarne izbore. Kada govorimo o ostalim koalicionim listama, koalicija Crno na bijelo je napravila blagi rast, od 0,2 odsto“, rekao je Vujović.

Vujović je kazao da, kada se saberu rezultati koalicija Miodraga Dake Davidovića, „Za budućnost Nikšića“ i „Mir je naša nacija“ dobija se sličan rezultat koji su dvije liste predvođene Mir je naša nacija i Demokratskim frontom ostavrile na prethodnim izborima.

„Taj rezultat je bio 52,3 odsto, a na prethodnim parlamentarnim izborima ove liste su osvojile 53,4 odsto. Blagi pad, ali ne značajan“, naveo je Vujović.

U apsolutnim brojkama koaliciju oko DPS-a, koji je dokazao primat da je ubjedljivo najjača stranka u Nikšiću, podržalo je 19.293 birača, koaliciju oko DF-a 12.387, a koaliciju ,,Mir je naša nacija“ 11.094. Narodni pokret Dake Davidovića je podržalo 1.558 birača, a SDP svega 1.269 birača.

U odnosu na parlamentarne izbore, DPS je sačuvao biračko tijelo jer je Đukanovićeva partija na parlamentarnim izborima, iako je izlaznost bila veća za dva odsto osvojila 18.542 glasova. Da održe vlast bila im je neophodna koalicija sa strankama koje imaju makar tri mandata, ali to je u novom rasporedu snaga nemoguće.

Na opozicionom polu, pak, došlo je do krupne prekompozicije jer je Bečićeva koalicija, pojačana pokretom Krivokapićeve savjetnice i samog premijera, skočila 80 odsto povećavši svoj rezultat za skoro pet hiljada glasova. Za razliku od koalicije ,,Mir je naša nacija“, DF je u odnosu na parlamentarne izbore izgubio čak šest i po hiljada glasova.

Preliminarne analize pokazuju da je pet hiljada otišlo na Bečićev konto, dok je hiljadu i po glasova ,,otkinuo“ Narodni pokret Dake Davidovića. To je prilično loš rezultat, imajući u vidu ogromnu finansijsku i logističku podršku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Pitanje, je nakon Nikšića, da li će Demokratski front moći više da uslovljava Vladu Krivokapića koji je otvoreno podržao Demokrate i tako posredno ojačao vlastitu poziciju unutar nove parlamentrane većine.

Iz Evropskog tima za Nikšić poručili su da su osvojili najviše glasova na izborima, te da je očigledno da ideja srpskog sveta nije i neće zaživjeti.

(Antena M)