Skip to main content

Vladajuće stranke i opozicija različito o Statutu

Autonomija 14. окт 2008.
2 min čitanja

Predstavnici vladajućih stranaka u skupštini Vojvodine najavili su danas da će podržati nacrt Statuta pokrajine, dok su predstavnici opozicije naveli da on ima mnogo manjkavosti i da ga neće podržati. Šef poslaničke grupe Za evropsku Vojvodinu u pokrajinskom parlamentu Dragoslav Petrović rekao je da će usvajanjem novog Statuta Vojvodine biti stvorene velike mogućnosti za dalji ekonomski razvoj pokrajine. „Proširenjem nadležnosti Vojvodine, povećanjem efikasnosti rada njenih organa i načinom raspolaganja sredstvima, biće omogućeno da se mnoge stvari mogu efikasnije rešavati na nižem nivou, rekao je Petrović novinarima u Skupštini Vojvodine.
Predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da je predlogom Statuta Vojvodine „maksimalno iskorišćen ustavno – pravni okvir (Srbije) i njegove odredbe“. „Kritičari koji tvrde da je ovo separatistički predlog Statuta nisu u pravu“, rekao je Pastor novinarima.
Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški najavio je da će ta stranka glasati za novi Statut Vojvodine, jer je on, kako je naveo, urađen na osnovu nacrta LSV iz novembra 2007. godine. On je dodao i da su dva amandmana na predlog Statuta Vojvodine koji je uputila LSV prihvaćena, kao i da je stranka ostale amandmane povukla.
Potpredsednik Skupštine Vojvodine Branislav Mitrović iz G17 plus rekao je da sve dosadašnje kritike na predlog Statuta Vojvodine ukazuju na to da oni koji ih upućuju ne poznaju Ustav Srbije.
Šef opozicione poslaničke grupe DSS Borko Ilić rekao je da je ta stranka zajedno sa Novom Srbijom (NS) podnela 68 amandmana na predlog Statuta Vojvodine. „Ovakav Statut otvara mogućnosti za sukob između izvršne vlasti u Beogradu i Novom Sadu i nije dobar ni za građane Srbije, ni za građane Vojvodine“, ocenio je Ilić. Dodao je da će ovim Stautom „ekstremno“ poskupeti život u Vojvodini jer on predviđa uvođenje „nove glomazne i neefikasne administracije koja će raditi u interesu političkih partija koje su na vlasti, a ne u interesu Vojvodine“.
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Milorad Mirčić je rekao da je „ovo trenutak kada se donosi jedan akt koji ima sve karakteristike buduće federalizacije Srbije“. „Predlog Statuta ima neke odredbe koje znače državnost a u krajnjem slučaju njegov cilj je separatistička politika čiji je nosilac DS, tako što će se pripremiti svi preduslovi za odvajanje dela teritorije Srbije, u ovom slučaju Vojvodine“, izjavio je Mirčić.
Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Igor Mirović rekao je novinarima da ta stranka neće glasati za predlog novog Statuta, jer on ima mnogo manjkavosti i u političkom i u pravnom smislu. U Skupštini Vojvodine u toku je rasprava o predlogu nacrta Statuta Vojvodine.

(Beta)