Skip to main content

Skupovi pristalica DSS protiv Statuta Vojvodine

Info 14. окт 2008.
< 1 min čitanja

Pristalice Demokratske stranke Srbije (DSS) u Vrbasu i Pančevu danas su organizovali akcije protiv usvajanja predloga novog Statuta Vojvodine, jer bi time, prema njihovom mišljenju, bila otvorena vrata secesionizmu. Pristalice DSS okupili su se danas na trgu u centru Vrbasa gde su građanima delili letke u kojima se, između ostalog, navodi da Vojvodina ne može da ima glavni grad i predstavništva u inostranstvu jer nije država, a to je, kako je navedeno, predviđeno predlogom Statuta pokrajine.
Predstavnici DSS-a u Vrbasu smatraju da predloženi Statut Vojvodine „na mala vrata uvodi dvojnost – republiku Vojvodinu ili državu u državi“. Predsednik Opštinskog odbora DSS Miroslav Aleksić je rekao novinarima da Vojvodina po Ustavu Srbije ima pravo na svoje simbole, ali da izgled grba i zastave pokrajine mora da izražava pripadnost republici Srbiji. Aktivisti Gradskog odbora DSS u Pančevu organizovali su u centru grada akciju „Stop secesionizmu“ protiveći se usvajanju predloga Statuta Vojvodine. Oni su građanima delili letke u kojima je navedeno da je Statut Vojvodine „pokušaj protivustavnog stvaranja države u državi“.
Član Izvršnog odbora DSS Tigran Kiš rekao je novinarima da je DSS protiv tog predloga Statuta jer se njime ne rešava pitanje decentralizacije, već, kako je naveo, namiruju računi među vladajućim strankama u Vojvodini iz vremena predsedničkih izbora.

(Beta)