Skip to main content

Vlada doprinosi boljem stanju

Autonomija 09. окт 2008.
< 1 min čitanja

Rezolucija o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini usvojena u Parlamentu Saveta Evrope

Narodna poslanica u Skupštini Srbije iz redova Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač učestvovala je u radu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koja je zasedala u Strazburu od 29. septembra do 3. oktobra, kada je na dnevnom redu bilo i usvajanje Rezolucije o položaju nacionalnih manjina u Vojvodini. Ona je juče na konferenciji za novinare u Subotici prenela svoje utiske sa zasedanja, istakavši da je izveštaj o tome usvojen nakon podnošenja više amandmana srpske delegacije, kojima je dorađen i popravljen.
– Usvajanje konačne verzije izveštaja, koji je sačinjen u februaru 2008. a odnosio se na međuetničke incidente u Vojvodini tokom 2004. i 2005. godine, u nekoliko navrata je odlagano pa je u trenutku razmatranja, po mišljenju srpske delegacije, bio „bajat“ i nije predstavljao pravu sliku stanja u Vojvodini. Naime, u amandmanima smo naglasili da su sukobi postojali, ali da je poslednjih godina incidenata sve manje – rekla je Elvira Kovač.

Naglasila je da se usvojeni zaključci u Rezoluciji odnose na potrebu hitnog donošenja zakona o izboru, nadležnostima i finansiranju nacionalnih saveta, proporcionalne zastupljenosti nacionalnih manjina u javnim službama na svim nivoima, kao i osiguravanje i povećavanje finansijskih garancija za Vojvodinu.
– Dogovoreno je da se u Rezoluciju posebno unese da manjinske stranke podržavaju novu Vladu i da se od nje očekuje da odnos kakav ima prema manjinama i dalje bude razvijan – dodala je Elvira Kovač.

(Dnevnik)