Skip to main content

Profesionalcima preko sto hiljada

Autonomija 09. окт 2008.
2 min čitanja

Administrativni odbor Skupštine Vojvodine utvrđuje spisak poslanika na stalnom radu

Odbor za administrativna i mandatno-imunitetna pitanja Skupštine Vojvodine očekuje danas utvrđivanje spiska pokrajinskih poslanika koji će u ovom mandatu imati status profesionalaca, a u taj status zvanično bi trebalo da budu prozvani u petak, na sednici Skupštine Vojvodine.

U novom sazivu vojvođanskog parlamenta stalni radni odnos već je zasnovao vrh Skupštine – predsednik Šandor Egereši i četvoro od šestoro potpredsednika: Maja Sedlarević, Branislava Belić, Martin Zloh i Siniša Lazić. Potpredsednici Branimir Mitrović i Igor Mirović opredelili su se da plate primaju u svojim matičnim firmama.

Sve poslaničke grupe, osim taze formirane „Napred, Srbijo!“, do juče su dostavili spisak željaAdministrativnom odboru, koji će svoj predlog uobličiti vodeći se skupštinskom odlukom o pravima pokrajinskih poslanika, ali i mišljenjem Pokrajinskog sekretarijata za finansije, izjavio je za naš list predsednik tog odbora Miloš Gagić.
– Usmena preporuka Sekretarijata je da, osim predsednika i potpredsednika skupštine, te predsednika skupštinskih odbora, pravo na stalni radni odnos može da ostvari 30 odsto poslanika – naveo je Gagić.

Mišljenje vojvođanskog sekretarijata za finansije važno je otuda što je, po zakonu, budžet Pokrajine dužan da do januara isplaćuje plate bivšim poslanicima koji su bili na stalnom radu kao i pokrajinskim funkcionerima – naravno, onima koji su takve zahteve istakli.

U prošlom sazivu ukupan broj poslanika na stalnom radu, zajedno sa skupštinskim funkcionerima, iznosio je 57, od kojih se nakon isteka mandata 13 vratilo u matična preduzeća bez ikakvih potraživanja prema budžetu. Pošto prema zvaničnim informacijama do sada niko od bivših profesionalaca, a takvih je 22, nije zatražio radnu knjižicu to znači da će do daljeg, najkasnije do januara, svi oni primati platu iz pokrajinske kase. Na tom spisku su, inače, trenutno i bivši profesionalci koji su u maju reizabrani za poslanike i s tog spiska biće skinuti čim Skupština u petak donese odluku o profesionalcima u novom sazivu. Od tog trenutka konačno će početi da dobijaju plate koje zvanično važe od konstituisanja novog saziva; nešto su ipak veće – oko 73.000 dinara plus poslanički dodatak od 37.000 dinara.

Inače, važeća skupštinska odluka o pravima pokrajinskih poslanika propisuje da, uz rukovodstvo Skupštine i predsednike skupštinskih odbora, pravo na stalni rad ima i do 50 odsto poslanika srazmerno stranačkoj zastupljenosti.

Kandidati za radne knjižice

Po Gagićevim rečima, stalni radni odnos do sada su zatražili i predsednici devet od ukupno 21 skupštinskog odbora. Kad je reč o „običnim“ poslanicima, on je naveo da je poslanička grupa „Za evropsku Vojvodinu“, kao najbrojnija (70 poslanika), kandidovala 22 poslanika za profesionalni status, Mađarska koalicija četvoro, Srpska radikalna stranka osmoro, dok je Koalicija „Zajedno za Vojvodinu“ odredila dvoje poslanika za stalni radni odnos. Poslanička grupa koju su formirali bivši poslanici SRS-a nije do juče kandidovala svoje poslanike za stalni radni odnos, ali Gagić nije mogao da potvrdi da li je to zbog činjenice da je sudbina mandata četvoro od šestoro poslanika iz kluba „Napred, Srbijo“ još uvek neizvesna, o čemu će, kako je najavljeno, Administrativni odbor takođe danas raspravljati.

(Dnevnik)