Skip to main content

Važna reč stručnjaka

Autonomija 27. сеп 2008.
2 min čitanja

Na adresu Skupštine Vojvodine stiglo 19 pisama sa 78 predloga za izmenu i dopunu Nacrta statuta APV

– Na adresu koordinacionog tela Skupštine Vojvodine do sada je stiglo 19 priloga javnoj raspravi o nacrtu novog statuta APV – naveo je juče u razgovoru za naš list šef vladajuće poslaničke grupe DS-a u Pokrajinskoj skupštini Dragoslav Petrović.

Sem tih 19 priloga, koji su do sada direktno upućeni koordinacionom telu poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine i koje će razmatrati šestočlana komisija nakon završetka javne rasprave 30. septembra, Petrović je naveo da postoji još tri-četiri priloga stručnjaka, upućena preko javnosti, koja će biti tretirana kao direktno učešće u diskusiji o nacrtu statuta. Po njegovim rečima, 19 dosadašnjih učesnika se koordinacionom telu obratilo s ukupno 78 predloga izmena ili dopuna članova nacrta statuta.

– Očito je da ćemo imati bogatu javnu raspravu, jer već sada imamo 78 predloga. I zadovoljni smo, jer je tri puta više priloga s pozitivnom konotacijom – kaže Petrović. Naime, od pristiglih 19 priloga, procenjeno je da pozitivne konotacije postoje u 14, dok se za pet smatra da imaju negativnu konotaciju. Kao primer, naveo je da su pojedini nacionalni saveti sugerisali svoje uključivanje u tekst statuta. S druge strane, dodao je, prilozi negativne konotacije govore o navodnom kršenju Ustava.

– I oni za koje ocenjujemo da imaju pozitivne konotacije predlažu neke promene, ali generalno misle da je tekst u redu – objašnjava Petrović.
Prema strukturi, od 19 učesnika, osam su pojedinci, četiri nevladine organizacije, tri su pokrajinske ustanove ili sekretarijati. Učesnici su i Pokrajinsko javno pravobranilaštvo i “jedna lokalna politička organizacija”. S. N.

Javna rasprava

Javne rasprave o nacrtu statuta APV koji je 16. septembra usaglasila vladajuća skupštinska većina u Vojvodini održaće se danas u Skupštini grada Novog Sada.
Narednih dana o statutu će se razgovarati u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Subotici.

(Dnevnik)