Skip to main content

Jedni čitaju, drugi čekaju

Autonomija 27. sep 2008.
2 min čitanja

Poslanici srpskog parlamenta o vojvođanskom statutu

Poslednja stanica u postupku usvajanja vojvođanskog statuta biće Skupština Srbije, koja svojom odlukom obezbeđuje stupanje na snagu najvišeg pokrajinskog akta. Za sada još uvek nema nekih konkretnih reakcija iz srpskog parlamenta, pa je “Dnevnik” pitao poslanike vladajuće koalicije da li su upoznali s rešenjima koja nacrt statuta nudi.

Šefica poslaničkog kluba G17 plus Suzana Grubješić kaže da je pročitala statut Vojvodine, zato što je Pokrajinski odbor ove stranke «imao neke primedbe na nacrt, pa je to kasnije raspravljeno».
– Neke primedbe su usvojene, neke nisu, ali uglavnom, tekst je usaglašen u vladajućoj koaliciji. Zato i očekujem da će ovaj dokument proći u Skupštini Srbije. Što se tiče G17 plus, mi podržavamo sve što ide u prilog jačanju autonomije Vojvodine – izričita je Suzana Grubješić.

Predsednik poslaničke grupe PUPS-a Momo Čolaković kaže za „«Dnevnik“» da se upoznao s nacrtom statuta Vojvodine, a «trenutno obavlja konsultacije s nekim svojim stručnim saradnicima».
– Dobro je što otvorena javna rasprava. U načelu mislim da je nacrt statuta prihvatljiv, uz određene korekcije, koje će verovatno proisteći iz javne rasprave. Mislim da takav akt može da se podrži uz sugestije koje ćemo i mi dati u toj javnoj raspravi. Posebno insistiram na tome da se u javnu raspravu uključe i poslanici Skupštine Srbije, koji će biti u prilici da daju svoj glas za ili protiv statuta. Verujemo da ćemo na taj način doći do rešenja i do akta koji će odgovarati pre svega svim građanima Srbije, a posebno građanima Vojvodine – navodi Čolaković.

Čelnica kluba „Za evropsku Srbiju“ Nada Kolundžija, na pitanje da li je pročitala nacrt statuta, kaže –« ne u celini».
– Nacrt je poslat u javnu raspravu, pre toga ga usvaja pokrajinski parlament. Procedura podrazumeva da se rasprava prvo vodi u Vojvodini, da se prethodno vojvođanski parlament izjasni o tome, a da onda stigne nama u Skupštinu Srbije. Onda ćemo se pozabaviti tim dokumentom, jer u ovom trenutku, pre javne rasprave, ne možemo znati da li će to biti i konačan tekst – podvlači Nada Kolundžija.

Poslanik kluba manjina Bajram Omeragić kaže da narodnim predstavnicima nije zvanično prosleđena verzija statuta Vojvodine.
– Videćemo kada budemo imali prilike da dobijemo krajnju verziju, šta u njoj stoji. Ovako samo iz novina pratimo šta se dešava, a to nam nije dovoljno da bismo zauzeli neki određeni stav – primećuje Omeragić.

(Dnevnik)