Skip to main content

Varga: SVM izgubio politički kompas

Aktuelno 27. jun 2015.
2 min čitanja

U proteklih godinu dana Savez Vojvođanskih Mađara (SVM) je izgubio svoj politički kompas, rekao je danas nedavno smenjeni potpredsednik ove stranke Laslo Varga.

Po prvi put nakon što je smenjen prošle nedelje, Varga se u podužem autorskom tekstu dostavljenom medijima osvrnuo na aktuelno stanje u mađarskoj nacionalnoj zajednici, rekavši kako ni malo nije uvređen smenom svega 49 dana nakon izbora na mesto potpredsednika stranke.

“Nisam uvređen, nimalo. Da me je interesovala slava koju u sebi nosi potpredsednička funkcija, mogao sam sve da radim drukčije. Ali nisam za to bio spreman. Nemam bilo kakve liderske ambicije. Nisam imao čak ni potpredsedničke ambicije”, kaže Varga.

Navodi da je njegov izbor na tu funkciju bio “vrhunac političke karijere”, da ju je prihvatio zbog velikih očekivanja javnog mnjenja da se SVM promeni, ali da “nikada nije postojala stvarna namera da se promeni sistem upravljanja poslovima u mađarskoj zajednici”.

Smenjeni potpredsednik SVM nije decidirano rekao da li napušta stranku ili ne, već navodi da će svoj rad nastaviti kao narodni poslanik.

“Imajući u vidu svoj doprinos političkim uspesima SVM u proteklih osam godina, ne osećam moralnu odgovornost da vratim svoj mandat”, smatra Varga.

Podsećajući na najbolji izborni rezultat koji je stranka ostvarila na poslednjim parlamentarnim izborima, Varga je izneo stav da je SVM pre godinu dana “pogrešno shvatio poruku birača”.

“Došlo je do očiglednog nerazumevanja njihove izborne volje, budući da je u poslednjih 12 meseci stručnost gurnuta u drugi plan, a generisanje konflikata i rešavanje problema u zajednici primenom političke sile, sve više i više je postala praksa”, kaže Varga.

Smenjeni potpredsednik SVM konstatuje da je ova stranka u proteklih 12 meseci dospela u centar brojnih konflikata u javnom životu mađarske zajednice i smatra da najznačajnija politička organizacija vojvođanskih Mađara ne sme sebi dopustiti da bude u konfliktu sa značajnim mađarskim institucijama, njihovima rukovodiocima, saradnicima.

Varga takođe smatra da novi sastav Nacionalnog saveta Mađara od svog konstituisanja niža skandale, te da je poverenje mađarske zajednice u ovu instituciju “teško poljuljano”.

Govoreći o “gubitku političkog kompasa”, navodi da učešće ove stranke u izvršnoj vlasti na republičkom nivou u proteklih šest meseci nije doneo nikakav značajan rezultat.

“U 2015. godini nije rešeno ni jedno ključno pitanje koje čini deo koalicionog sporazuma”, tvrdi on.

O stanju u medijima na mađarskom jeziku, gde je većini osnivač Mađarski nacionalni savet, a u kojem apsolutnu većinu ima SVM, Varga kaže da je na delu cenzura ili autocenzura.

Laslo Varga je smenjen sa mesta potpredsednik SVM-a prošle nedelje zbog, kako je rekao lider ove stranke Ištvan Pastor, “nedostatka minimalnog nivoa poverenja i jednog jako važnog moralnog razloga” koji nije želeo da pomene.

(Tanjug)