Skip to main content

Usvojen Predlog Statuta Vojvodine

Autonomija 15. окт 2008.
< 1 min čitanja

Grb VojvodinePoslanici Skupštine Vojvodine usvojili su večeras Predlog Statuta pokrajine. Za Predlog Statuta glasalo je 89 poslanika vladajuće koalicije, protiv je glasao 21, dok uzdržanih nije bilo. U sali nije bilo 10 poslanika.
Pošto ga je vojvođanski parlament usvojio, najviši akt pokrajine će biti upućen Skupštini Srbije na potvrđivanje. Skupština je donela zaključak da zvanični predstavnik Skupštine Vojvodine koji će u Skupštini Srbiji obrazložiti Predlog Statuta bude vojvođanski sekretar za upravu i propise Tamaš Korhec, a njegov pomoćnik u tom poslu biće šef poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“ Dragoslav Petrović. Prema tumačenju pravnih stručnjaka, Skupština Srbije trebalo bi da, uz potvrđivanje Statuta, usvoji i „lex specijalis“ kojim će mnogi zakoni biti izmenjeni i usklađeni sa Ustavom Srbije, kako bi Statut mogao nesmetano da se primenjuje.
Na Predlog Statuta stigli su mnogobrojni amandmani opozicije i stručne javnosti, ali je velika većina odbačena.
Tokom dana, poslanici su odbacili predloge amandmana Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i grupe Napred Srbijo. Poslanici vladajuća koalicije tvrdili su danas da je Predlog statuta u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije, dok su opozicioni radikali i narodnjaci tvrdili da je taj dokument „jezgro“ za stvaranje „države u državi“ i da u njemu ima „separatističkih tendencija“. Ubedljivu, tročetvrtinsku većinu u Skupštini Vojvodine imaju koalicija Za evropsku Vojvodinu, Mađarska koalicija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijalistička partija Srbije i Liberalno-demokratska partija.

(Beta)