Skip to main content

Jednoglasno odbačeni svi amadmani poslanika Napred Srbijo

Autonomija 15. окт 2008.
2 min čitanja

Igor MirovićPoslanici Skupštine Vojvodine jednoglasno su večeras odbacili sva 54 amandmana na Predlog Statuta Vojvodine koje je podnela poslanička grupa „Napred Srbijo“. Pošto nijedan od šest poslanika iz grupe „Napred Srbijo“ nije bilo u sali, amandamani nisu ni obrazlagani, niti su poslanici diskutovali o njima.
Šef poslaničke grupe Igor Mirović kazao je danas novinarima da oni neće glasati za Predlog Statuta jer on ima mnogo manjkavosti i u političkom i u pravnom smislu, nedovršen je, i predstavlja „plod trulih kompromisa unutar vladajuće koalicije“. „Za nas su neprihvatljive odredbe koje na jedan poseban način sužavaju prava srpskog naroda u Vojvodini naročito u vezi sa Savetom nacionalnih zajednica jer se tu, zapravo, srpski narod svrstava u red nacionalnih zajednica“, izjavio je Mirović. On je dodao da je neprihvatljiv i naziv Vojvođanske akademije nauka i umetnosti jer se ona u praksi pokazala kao „nakaradna ustanova“ koja ima „ulogu suprotstavljanja“ Srpskoj akademiji nauka. Poslanici Skupštine Vojvodine odbacili su večeras 32 amandmana na Predlog statuta Vojvodine koje su podneli poslanici Srpske radikalne stranke (SRS).
Pošto je Izvršno veće ranije prihvatilo amandman SRS koji se odnosi na imovinu pokrajine, taj amandman je prihvaćen kao sastavni deo Predloga statuta koji je Skupštini uputilo Izvršno veće Vojvodine. Izvršno veće Vojvodine ranije je usvojilo i deo jednog od amandmana, koji je podnela poslanička grupa SRS, kojim je izraz i pojam „neposredna ratna opasnost“, u skladu sa Ustavom Srbije, zamenjen izrazom „vanredno stanje“. Prethodno je Skupština odbacila svih 68 amandmana koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije.

(Beta)