Skip to main content

Uskoro klaster proizvođača peleta i briketa

Autonomija 03. апр 2014.
< 1 min čitanja

Vojvodina je na korak od osnivanja Klastera proizvođača peleta, briketa i drvne biomase, koji će raditi na stvaranju uslove za veću proizvodnju i prodaju energetski efikasnih ogreva iz domaćih izvora, preneo je Biro za odnose sa javnošću Vlade Vojvodine.

Na današnjem radnom sastanku u Skupštini Vojvodine učestvovalo je oko 20 proizvođača iz Vojvodine, zajedno sa predstavnicima hrvatskog Klastera, sa kojim je dogovorena podrška u formiranju, organizaciji i načinu rada budućeg udruženja.

“Hrvatska ima razvijen klaster i uspešan plasman peleta na tržište EU i zbog toga su njihova iskustva dragocena za Vojvodinu, jer u oblasti obnovljivih izvora energije imamo velike potencijale koji su neiskorišćeni”, izjavio je na sastanku potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov. On je dodao da je jedan od razloga za to i neusklađenost domaćih propisa sa evropskim.

Na sastanku je inicirana i saradnja Hrvatskog drvnog klastera i javnog preduzeća Vojvodinašume, kao i zajednička kampanja za proizvodnju drva u regionu jugoistočne Evrope, koju predstavnici Hrvatske nameravaju da pokrenu. Poseta predstavnika Hrvatskog drvnog klastera u Vojvodini je dogovorena tokom posete Vrebalova tom udruženju u Zagrebu.

(Autonomija)