Skip to main content

Mattera Mesto će biti iseljena zbog tendera

Autonomija 03. апр 2014.
2 min čitanja

Kultni novosadski klub, galerija i okupljalište umetnika “Materra mesto” biće u narednim danima iseljen iz prostora nekadašnje filmske produkcije “Tera film”, zbog raspisivanja tendera za njegovu prodaju, saopšteno je danas.

“Tera film” je iznajmila prostor osnivačima kluba kako bi nakon mnogo godina napuštenosti bio pretvoren u javni prostor, ali je najavljeno da će uskoro biti raspisana aukcija za prodaju tog prostora, dok se tačan datum aukcije još uvek ne zna.

“Država je većinski vlasnik ovog prostora i na to ima pravo, a prodaja kao ishod nije iznenađenje. ‘Materra mesto’ u odnosu na ovu situaciju nema nikakvu moć”, saopštili su osnivači.

Dodaje se da kafe u okviru kluba više ne radi, a da će knjižara i čitaonica biti otvorena do kraja aprila, nakon čega će osnivači pokušati da pronađu novo mesto na kojem će moći Novosađanima da ponude slične sadržaje.

Klub “Materra mesto” pokrenuli su u junu 2013. godine aktivisti i umetnici iz Novog Sada zajedno sa Novosadskom lezbejskom organizacijom (NLO), a pridružili su im se i knjižara Prostorija i kolektiv za improvizovanu muziku Improstor (organizacija Knap).

Osnovna ideja ovog mesta je da stvori “nehomofobičan, neseksističan, nerasističan, nenacionalan, već radni javni prostor sa fokusom na stvaranje i prikazivanje procesa u umetnosti”, naveli su osnivači.

Od osnivanja, “Materra mesto” je organizovala niz koncerata, gostovanja, književnih večeri, promocija i izložbi, a započela je i rad na programima boravka i rada umetnika i aktivista u tom prostoru.

Ovo nije prvi pit da nadležni odlučuju da prostor koji je u njihovom vlasništvu, a koji nema drugu namenu, prodaju i najčešće pretvore u građevinsko zemljište, koje kasnije bude iskorišćeno za izgradnju još jedne zgrade ili još jednog tržnog centra. Novosadski umetnici i aktivisti su u više navrata tokom prethodnih godina pokušavali da od države i lokalnih vlasti dobiju dozvolu za korišćenje tih napuštenih prostora, ali su uvek nailazili na negativan odgovor.

Jedan od poslednjih pokušaja je skvotovanje kasarne “Arčibald Rajs” u Futoškoj ulici, koji se desio u decembru 2011. godine. Tada je grupa mladih entuzijasta ušla u kasarnu, sredila njeno dvorište i nekoliko prostorija i počela da organizuje programe za sve građane Novog Sada. Nepunih dva meseca kasnije, vojska ih je izbacila ih kruga kasarne i zabranila im pristup.

Aktivisti su tada poručili nadležnima da napuštene prostore ne prodaju, već da ih pretvore u javni prostor namenjen umetnicima, nevladinim organizacijama i mladima, jer će tako obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada i mladima dati šansu da aktivno učestvuju u njegovom životu.

(Autonomija)