Skip to main content

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan tolerancije

Autonomija 16. нов 2008.
< 1 min čitanja

gradskakuca.jpgNastupima više kulturno-umetničkih društava u centru Novog Sada, na Trgu slobode, danas je pred nekoliko stotina građana obeležen 16. novembar – Međunarodni dan tolerancije.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić izjavio je da se ove godine ovaj dan obeležava pod sloganom „Svi imaju pravo da žive i budu to što jesu“ i apelovao na građane, društvo i državne organe da i rečima i delom promovišu toleranciju.
On je rekao da mu je veoma drago što se u Novom Sadu obeležava Međunarodni dana tolerancije, jer je malo gradova koji mogu da se pohvale da u centru grada na udaljenosti od nekoliko stotina metara imaju obeležja svih naroda koji žive na tom podneblju i to je nešto što primećuju i ljudi sa strane.
„Kada sam bio domaćin amabasadorima i drugim ljudima iz inostranstva, svi su mi rekli da smo dosta odmakli u negovanju tolerancije, čak i da smo ispred pojedinih zemalja Evopske unije“, dodao je gradonačelnik.
On je najavio da će grad nastaviti svakodnevno da radi na širenju tolerancije i da se neće o tome misliti samo u ovakvim prilikama, kao što je obeleževanje Međunarodnog dana tolerancije.
Novosađanima su svoje umeće u dvosatnom programu prikazali predstavnici kulturno-umetničkih društava nekoliko naroda koji žive u Vojvodini.
Nastupili su SKUD Železničar – folklorni ansambl Vila, MKUD Petefi Šandor, KUD Pavel Jozef Šafarik, Rusinsko kulturno-prosvetno društvo, KUD penzionera Isidor Bajić, Centar za decu i omladinu Mala srećna kolonija, kao i Hor jevrejske opštine Hašira.

(Beta)