Skip to main content

Kongres Saveza vojvođanskih Mađara

Autonomija 16. нов 2008.
3 min čitanja

Ištvan PastorSavez vojvođanskih Mađara je juče u Temerinu održao svoj dvanaesti kongres u 14 godina postojanja, na kome se partijsko članstvo suočavalo s onim što je postignuto između dva kongresa i definisalo zadatke za vreme koje dolazi. Pritom je predsednik SVM-a Ištvan Pastor, poslednjih godinu i po dana ocenio kao veoma uspešan period za njegovu stranku.
– Pod tim na prvom mestu podrazumevam okolnost da smo „ostali na nogama“, nakon što smo u maju samostalno krenuli u tako značajnu izbornu trku, s željom da u njoj očuvamo svoj politički identitet. Postojala je velika opasnost da u bipolarnoj političkoj sceni oni najmanji, u koje smo spadali i mi, potpuno nestanu, ali se to ipak nije dogodilo – iako smo donekle podbacili u odnosu na svoje ambicije, pogotovo na pokrajinskom nivou. Danas raspolažemo političkom snagom koja nam daje za pravo da budemo optimisti u pogledu realizacije onoga što smo definisali izbornim programom – izjavio je Pastor juče za „Dnevnik“, dodajući da su njihove pozicije umnogome ojačane kroz postizborni period pregovaranja.
On među uspehe politike SVM-a ubraja i pokretanje preko 280 investicionih poduhvata u pretežno mađarskim sredinama, zahvaljujući Fondu za kapitalna ulaganja. NJima se rešavaju nagomilani infrastrukturni, prosvetni i industrijski problemi, koji decenijama čekaju na realizaciju. Na pitanje dokle se stiglo u realizaciji obećanja koja mu je lično dao predsednik Srbije Boris Tadić tokom njihovog nedavnog razgovora, Pastor je rekao da opipljivih pomaka po pitanju usvajanja Statuta Vojvodine i dalje nema, ali i da očekuje da će dogovor s Tadićem koji mu je obećao da će se lično založiti za što brže usvajanje tog dokumenta, biti poštovan.
– Tada smo razgovarali i o problemima oko seta pravosudnih zakona, jer smo protiv ukidanja sudova u Bečeju, Senti i Bačkoj Topoli. Želimo da se i u ovim opštinama uspostave osnovni sudovi po novoj klasifikaciji. Mi smo, u skladu s našim ambicijama, plasirali amandmane na ovaj set zakona i sada ostaje da se vidi šta će od toga biti u parlamentarnoj proceduri.
S druge strane, veoma smo zadovoljni reakcijom državnih organa na nemile događaje u Subotici i Temerinu i mislim da je i rezultat mog razgovora s Tadićem to što je izvršilac u Temerinu dva dana kasnije uhvaćen i da je protiv njega pokrenut postupak za raspirivanje rasne netrpeljivosti i mržnje. Po prvi put je neko uhapšen i procesuiran za pisanje uvredljivih grafita na nacionalnoj osnovi – zaključio je Pastor.

Lične ambicije nisu preče od Srbije u Evropi

– Mađarska koalicija čiji smo deo i dalje funkcioniše, ali smo se dogovorili da svaka stranka koja je čini čuva svoj politički subjektivitet i da samostalno preduzima sopstvene dnevnopolitičke korake. Tako i predsednik DSVM-a Andraš Agošton ima puno pravo na sopstveno mišljenje o nekim temama, baš kao što ga imam i ja – ne možemo se u svemu složiti. Činjenica je da postoji niz otvorenih pitanja, ali smatram da se ona ne mogu uslovljavati i da bi za nas bilo veoma štetno da se, kako to traži Agošton, sporazum o saradnji između parlamenata Srbije i Mađarske stavi na led dok se ne ispune neki naši zahtevi.
Svima nama je elementarni interes da Srbija ima čvrste i sadržajne odnose, ne samo sa Mađarskom nego i sa svim ostalim okolnim državama, što ne treba na bilo koji način uslovljavati. Put evropskog priključenja nije u izgovaranju političkih floskula, već i pravljenju niza realnih koraka, kojima se postaje deo evropskog prostora – naglasio je Ištvan Pastor.

(Dnevnik)