Skip to main content

U Novom Sadu galerija na otvorenom posvećena Mitru Subotiću Subi

Kultura 08. feb 2022.
2 min čitanja

Novi Sad, dobiće u februaru galeriju na otvorenom na platou posvećenom pioniru elektronske muzike – Mitru Subotiću Subi, saopštila je danas Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Kako se navodi, taj prostor biće na raspolaganju umetnicima iz Novog Sada i nakon godine titule, a predviđeno je postavljanje 49 jarbola i 49 umetničkih zastava u delu parka koji je od 2012. godine Subin plato, gde se nalazi spomen-ploča sa imenom tog poznatog novosadskog kompozitora i producenta.

U narednom periodu počeće radovi na uređenju tog novog umetničkog prostora, gde će tokom različitih programskih aktivnosti projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” biti uključeni lokalni, ali i evropski i svetski vizuelni umetnici.

Prva programska aktivnost na toj lokaciji planirana je u drugoj polovini februara, u okviru aktuelnog programskog luka „Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru Evropske prestonice kulture.

U pitanju je izložba „Migrart”, zamišljena kao saradnja šest gradova koji su već poneli ili će poneti titulu Evropske prestonice kulture u 2022. godini, a koja će preispitati aktuelne ekonomske, socijalne i političke migracije u Evropi, odnosno u zemljama iz kojih umetnici dolaze.

Projekat će realizovati galerija „BelArt” koja je umetnički koncept ovog prostora izradila na osnovu arhitektonsko-urbanističke ideje uređenja Limanskog parka 2005. godine.

U znak sećanja na Mitra Subotića Subu (Rex Illusivi), pored postavke galerije na otvorenom, biće realizovan i javni konkurs za idejno rešenje i postavku skulpture u znak sećanja na ovog umetnika, kao zajednička inicijativa Fondacije EPK i Fondacije „Mitar Subotić Suba”.

Najavljene su još tri izložbene postavke u programskim lukovima „Budućnost Evrope”, „Tvrđava mira” i „Kaleidoskop kulture”, dok će programski luk „Druga? Evropa”, obuhvatiti i postavku savremene skulpture posvećene Subinom kosmopolitskom duhu, ali i druge sadržaje poput izložbe „Suba soba” i rimejka njegove kompozicije i muzičke instalacije u koprodukciji sa Goranom Vejvodom: The Dreambird.

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najpriznatijih muzičkih producenata i pionir elektronske muzike u Jugoslaviji, ali i Latinskoj Americi.

Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad.

Dobitnik je nagrade UNESKO fonda za promociju kulture.

Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, poput Milana Mladenovića, Marine Perazić, Masima Savića, grupe Haustor, La Strada, Bebel Žilberto, Žoao Donato i drugih.

(Autonomija, Foto: Facebook)