Skip to main content

Veljanovski: Političari ne žele da gostuju na svim televizijama

Aktuelno 08. феб 2022.
3 min čitanja

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija uradilo je sve što je bilo u njegovoj moći, izjavio je FoNetu predsedavajući tog tela Rade Veljanovski, ali je ukazao da efektima svega toga ni on, ni njegove kolege nisu zadovoljni, uz napomenu da bi sve što je potrebno uraditi trebalo da urade sami mediji.

On je u u serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije, istakao da je Privremeno telo uputilo preporuke komercijalnim medijima sa nacionalnim pokrivanjem, ali i svim ostalim medijima, i poseban dokument javnim servisima o tome kako bi trebalo da izveštavaju tokom predizborne kampanje.

Dodao je da su pre više od dva meseca na adrese 350 medija poslate smernice o tome kako bi trebalo da se ponašaju, i apel političkim akterima da se odazivaju na pozive medija, jer je Privremeno telo znalo da političari ne žele da gostuju na svim televizijama.

Podsetio je da su se svi mediji žalili Privremenom telu da politički akteri ne žele da gostuju jedni sa drugima u istim emisijama i da biraju ko će sa kim i na kojoj televiziji učestvovati u dijalogu.

Veljanovski je ponovio apel televizijama da i dalje pozivaju i vlast i opoziciju, kako bi se stvorio politički pluralizam „koji stvarno nedostaje ovoj zemlji, pogotovo pred izbore“.

On je objasnio da bi trebalo evidentirati ako neko neće da dođe da gostuje na nekoj televiziji da bi Privremeno telo kasnije to objavilo i obavestilo javnost o tome.

Kad javnost ne zna šta se dešava, sve se svodi na to da ništa nije uspelo, da Privremeno telo ništa nije uradilo, ocenio je Veljanovski i naglasio da to telo, i da ima veću moć, ne može ništa da uradi, ako mediji i političari ne urade svoj deo posla.

Veljanovski je upozorio da građani ne mogu dovoljno i dobro da se informišu, ali i da među njima postoji podela kakva postoji među političkim akterima i medijima.

Ukazao je da oni koji gledaju televizije Pink i Hepi neće gledati televizije N1 i Nova S, i da oni koji gledaju Radioteleviziju Srbije (RTS) veruju javnom servisu i neće gledati druge televizije.

On smatra da je upravo zbog toga važno da se političari pojave na svim televizijama, kako bi građani konačno mogli da čuju različita mišljenja i tako informisani mogli bolje da odluče kome će dati svoj glas.

Ima nekih pomaka na RTS-u i RTV-u

Govoreći o RTS i Radioteleviziji Vojvodine (RTV), Veljanovski je ocenio da „mora da se prizna da na njima ima nekih pomaka„.

Kao primer, pomenuo je da su protesti protiv kompanije Rio Tinto „konačno stigli“ i u Dnevnik 2 RTS, i da su na RTS napravljene i neke emisije o tom problemu.

Konačno smo videli kako u Jutarnjem programu RTS razgovaraju predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić i podsetio da RTV odavno ima emisju „Pravi ugao“ u kojoj su gosti „stalno predstavnici opozicije“.

Veljanovski misli da emisija RTS „Reč na reč“ nije tipičan format za predizborni period , već da više odgovara situaciji kada su već raspisani izbori, ali da je i to „neki pomak“.

Vučić bi trebalo da bude u emisiji sa svakim kandidatom

Komentarišući zamerke opozicije da predsednik SNS Aleksandar Vučić ne želi da se pojavi u TV duelima, Veljanovski je rekao da se nada da će se takav duel dogoditi u ovoj predizbornoj kampanji i smatra da bi to trebalo da se dogodi.

„Već sada imamo nekakvu vrstu inflacije predsedničkih kandidata, u ovom trenutku ih je sedam, ali čak i ako i je sedam, mislim da bi predsednik sa svakim od njih trebalo da napravi neku emisiju, ne on, nego mediji, pre svega Javni servis“, rekao je Veljanovski.

Ako bude drugog kruga predsedničkih izbora, a ima „veoma mnogo mogućnosti“ za to, onda bi Vučić, prema njegovim rečima, morao da ima bar „dva, tri trenutka sučeljavanja“ sa protivkandidatom, „bar na nekoliko televizija“.

To se radi u demokratskim medijskim sistemima i da bi to konačno trebalo da se desi i u Srbiji, zaključio je Veljanovski.

(FoNet, Foto: MC)