Skip to main content

„Trojka“ traži procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici

Jugoslavija 21. феб 2023.
2 min čitanja

"Genocid u Srebrenici je historijska i pravna činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u BiH"

Stranke probosanske koalicije „Trojka“, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Narod i pravda i „Naša stranka“, pozvali su u utorak nadležne organe u BiH da procesuiraju predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

„Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez izuzetka procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je historijska i pravna činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini“, navedeno je u saopćenju ove tri stranke.

Dodika su pozvali da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja stanovnika RS-a.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zajedno je s „Trojkom“ i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ) u vladajućoj koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

„Trojka neće pristati na populističku igru nadmetanja u kvazipatriotizmu, ali isto tako nećemo nikada ostati nijemi na vrijeđanje žrtava i negiranje pravnih činjenica“, istakli su iz te koalicije.

Dodali su da je vraćanje u prošlost, kroz, kako su ocijenili, falsificiranje i negiranje historijskih činjenica kretanje u suprotnom pravcu.

“ ‘Trojka’ ne želi žrtvovati euroatlantsku budućnost naših građana za uobičajena, isprazna dnevnopolitička takmičenja u ‘branjenju’, takozvanih svojih, od zamišljenih neprijatelja, ali isto tako nećemo žrtvovati istinu ni za kakvu političku poziciju“, naveli su u saopćenju.

Ako je SNSD u prošlosti imao priliku surađivati sa strankama koje su bile spremne trgovati pravnim činjenicama i istinom o genocidu u Srebrenici, naglasili su, „Trojka“ nije partner koji će pristati na takvu igru.

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik u utorak je ponovno negirao genocid u Srebrenici, a visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nazvao je „potomkom“ onih koji su na ovim prostorima u Drugom svjetskom ratu činili najstrašnije zločine.

„Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nema ovdje šta da govori“, kazao je Dodik.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema tom zakonu negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je od tri mjeseca do tri godine zatvora.

(Radio Sarajevo, Foto: Beta)