Skip to main content

Biden u Varšavi: Ukrajina nikada neće biti ruska pobjeda

Planeta 21. feb 2023.
3 min čitanja

"NATO je ujedinjeniji nego ikad prije"

“Ukrajina nikada neće biti ruska pobjeda”, poručio je u utorak američki predsjednik, Joe Biden.

U obraćanju ispred Kraljevskog dvorca u Varšavi, Biden je naveo da “SAD i NATO ne žele uništiti Rusiju.

“Nema zavjere protiv Rusije, kako je danas rekao Putin (Vladimir, ruski predsjednik)”, rekao je.

Istakao je da “ovaj rat Putin može okončati jednom rečenicom”.

“Pobjeda Rusije bi značila kraj Ukrajine, zato se brinemo za to da se Ukrajina može braniti”, dodao je.

Ocijenio je da “Kijev stoji visok, ponosan, što je najvažnije – slobodan”.

“Putin je mislio da ćemo se predati, bio je u krivu. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umjesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske”, kazao je.

Naveo je da je NATO ujedinjeniji nego ikad prije.

Poručio je i da je članak pet NATO-a “čvrst kao stijena”.

“Napad na jednu (članicu) je napad na sve, to je sveta zakletva. Sveta zakletva da branimo svaki centimetar NATO teritorija”, kazao je.

“Putin više ne sumnja u naše jedinstvo, ali sumnja u našu ustrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popustiti i nećemo se umoriti. Ljubav ukrajinskog naroda će prevladati nad Putinovom željom za moći i zemljom. U pitanju je sloboda”, riječi su Bidena.

Biden je Poljsku opisao kao velikog saveznika i zahvalio je čelnicima te zemlje na dobrodošlici.

Spomenuo je kako je Poljska prihvatila milijune izbjeglica iz Ukrajine.

“Stojimo uz slobodu. To Amerikanci rade i to Amerikanci jesu”, rekao je. “Putin je pokušao izgladnjeti Europu, spriječiti Ukrajinu da izvozi hranu, izazvati globalnu krizu hrane. To bi posebno pogodilo afričke zemlje”, kazao je.

“Ukrajina je slobodna, suverena i demokratska”, rekao je.

Istakao je da je SAD nametnuo “najjače sankcije ikad nametnute nekoj državi i uvest ćemo ih još”.

“Imamo mnogo toga na što možemo biti ponosni proteklu godinu dana. No i dalje će biti teških dana. Držat ćemo leđa Ukrajini dok brani samu sebe”, kaže Biden.

Govorio je i o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Rekao je da je njegova hrabrost iskovana u vatri i čeliku.

Izrazio je i podršku “hrabrim vođama oporbe”, uključujući one iz Bjelorusije i Moldavije.

Rekao je kako je ponosan što stoji uz “ljude koji vole slobodu” ovih država dok ih njihova borba za “stjecanje neovisnosti vodi na put ka članstvu u EU”.

Naglasio je kako je “svijet na prijelomnici”.

“Odluke koje sada donosimo odredit će iduća desetljeća. S jedne strane je demokracija, a s druge diktator koji je želi uništiti”, rekao je i dodao: “Nema slađe riječi od slobode i nema višeg cilja od slobode”.

U zaključku govora u Varšavi, Biden je izrazio zahvalnost Poljskoj, ukrajinskim vojnicima i “svima onima koji brane slobodu”.

“Krenimo naprijed s vjerom i uvjerenjem i s trajnom obvezom da budemo saveznici, ne tame nego svjetla”, poručio je predsjednik Sjedinjenih Država.

Bidena su nakon okončanja njegovog govora na pozornici pozdravila djeca mašući ukrajinskim, poljskim i američkim zastavama.

Obraćanje Joea Bidena dolazi nakon što je Vladimir Putin u utorak rekao da Rusija obustavlja sudjelovanje u Novom START sporazumu sa Sjedinjenim Državama koji ograničava strateške nuklearne arsenale dviju strana, ali je zaprijetio da će provesti nove nuklearne testove ako to prvo učini SAD.

Kremlj je u utorak priopćio da ruski predsjednik trenutno ne planira nikakav kontakt sa svojim američkim kolegom.

Novi START ugovor potpisan je u Pragu 2010., a stupio je na snagu sljedeće godine i produljen je 2021. na još pet godina, neposredno nakon što je Joe Biden preuzeo dužnost američkog šefa države.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je na pitanje novinara je li od tada bilo zahtjeva američke strane za kontakt na predsjedničkom nivou, odgovorio da su “svi čuli prvu reakciju glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena” i da se ne planira kontakt.

Najavljeno je da će Biden u srijedu razgovarati s poljskim kolegom Andžejem Dudom i drugim čelnicima Bukureštanske devetorice, skupine najistočnijih članica vojnog saveza NATO-a.

Invazija Rusije koja se približava godišnjici 24. veljače ostavila je desetke tisuća mrtvih i razorila ukrajinsku infrastrukturu, te oštetila globalnu ekonomiju.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)