Skip to main content

Opština traži uklanjanje motiva vjerske mržnje iz crkve u Rožajama

Jugoslavija 21. feb 2023.
2 min čitanja

Crkva Ružica u Rožajama je rekonstruisana zahvaljujući donacijama i građana islamske vjeroispovijesti iz tog grada, kao i Bošnjaka koji žive u inostranstvu

Opština Rožaje zatražila je od paroha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Ružica Slobodana Radojevića da sa zidova vjerskog objekta ukloni fresku na kojoj su prikazani muslimani kako sa noževima stoje nad dječijom kolijevkom i pale pravoslavnu crkvu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Opštine Rožaje, Rahman Husović.

“Traženo je od sveštenika Radojevića da se uklone scene koje prikazuju mržnju između pravoslavaca i muslimana. Kako su mi prenijeli nakon sastanka, paroh nije rekao da će da ukloni fresku nego da će da je ‘ublaži’. A šta to znači, za sada ne znamo”, kaže Husović.

Kako kaže, Radojević im je rekao da će razgovarati sa nadređenima u crkvi.

“Mi smo tražili da nas obavijeste na koji način će to ukloniti, kako bi obavijestili građane i tako spriječili neželjene reakcije. Očekujem da to bude tako”, rekao je Husović.

Crkva Ružica u Rožajama je rekonstruisana zahvaljujući donacijama i građana islamske vjeroispovijesti iz tog grada, kao i Bošnjaka koji žive u inostranstvu.

Više od 90 posto građana Rožaja čine Bošnjaci.

Predsjednik Opštine Rožaje navodi da su donatori zatečeni informacijom šta je oslikano unutar crkve čijoj su izgradnji pomogli.

“Ljudi negoduju i osjećaju se neprijatno, jer su uložili novac, a ovako im je vraćeno”, ocjenjuje Rahman Husović.

Ipak, on ne vjeruje da će ova situacija uticati na međunacionalne odnose u Rožajama.

“Negativne reakcije neće eskalirati. Bitno je da se takve stvari više ne događaju i da se buduće generacije ne truju lošim primjerima”, riječi su Husovića.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i Eparhija budimljansko-nikšićka, u čijoj je nadležnosti crkva Ružica u Rožajama, nisu se oglašavale ni drugi dan od kada su na društvenim mrežama osvanule fotografije sa fresakama, koje je imam rožajski Rejhan Hot nazvao “zastrašujućim.”

RSE je 20. februara poslao upit Eparhiji SPC-a o motivima takvog freskopisa i komentar o nezadovoljstvu Bošnjaka, koji su finansirali izgradnju i renoviranje crkve u Rožajama. Odgovor iz SPC-a nije stigao.

Husović kaže da je crkva Ružica simbol solidarnosti i dobrih odnosa u toj lokalnoj zajednici. Takođe je i začuđen da čelnici Eparhije SPC-a nisu reagovali.

“Čudi me da nakon objave u medijima, vladika Metodije (episkop SPC-a u čijoj je nadležnosti crkva u Rožajama) nije reagovao, izdao saopštenje i pozvao svoje ljude da to uklone”, navodi predsjednik Opštine Rožaje.

“Potpirivanje vjerske mržnje ne treba da se nađe u vjerskim objektima. Nisam našao ni u jednoj džamiji da je oslikano nešto što će da naruši odnose pravoslavaca i muslimana”, zaključuje Husović.

Reis Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je na Twitteru napisao kako se nada “da će se oglasiti naše komšije i ovo osuditi”.

Nijedna od partija vlasti nije se oglasila ovim povodom, a reakcije su izostale i sa visokih državnih adresa.

Reagovali su iz rožajskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića pozivom domaćoj i međunarodnoj javnosti da osudi ovakve ispade.

“Pozadina freskopisa koji ilustruje navodne zločine nad pravoslavnim stanovništvom, targetirajući svoje komšije kao izvršioce, je mnogo dublja i ništa nije slučajno”, naveli su iz DPS-a konstatujući da vjerski objekti moraju da služe za širenje ljubavi što u slučaju crkve Ružica nije slučaj.

Napadi na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kao i ekstremističke poruke, učestali su nakon parlamentarnih izbora avgusta 2020. godine, kada je u Crnoj Gori promijenjena tridesetogodišnja vlast DPS-a.

Među partijama pojednicama na tim izborima najbrojiniji je proruski Demokratski front, čiji funkcioneri negiraju genocid u Srebrenici i veličaju četnički pokret, koji je u Drugom svjetskom ratu sarađivao sa nacistima.

Crkva Ružica je jedina crkva SPC-a u Rožajama.

(Slobodna Evropa, Foto: Antena M)