Skip to main content

Tadić stao iza Statuta Vojvodine

Autonomija 04. нов 2008.
2 min čitanja

boristadic.jpgLider Saveza vojvođanskih Mađara i predstavnik Mađarske koalicije Ištvan Pastor juče se u Beogradu sastao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, od koga je dobio čvrsta uveravanja da će Statut Vojvodine, skupa sa zakonom o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, do kraja godine biti usvojen u Skupštini Srbije.
– Sastanak predstavnika republičke i pokrajinske vlade, na kojem je trebalo da bude precizirana dinamika koraka kod usvajanja Statuta, na prečac je otkazan, a paralelno s tim je počela i medijska satanizacija ovog dokumenta, što jasno govori o postojanju snaga koje koče dogovorenu proceduru. Ipak, predsednik Tadić mi je potvrdio rešenost da se u ovoj godini, i to što pre, pred republičkim poslanicima nađe predlog Statuta, zajedno sa zakonom o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine, koji neće krnjiti nameru iskazanu Statutom, već će biti u okvirima koji su definisani ovim dokumentom – izjavio je Pastor na jučerašnjoj konferenciji za novinare tim povodom. – Predsednik mi je istovremeno obećao da će dati naloge da se procedura ubrza, tako da očekujem brz dogovor o narednim koracima i njihovoj sadržini, odnosno skoro pristupanje pisanju zakona o nadležnostima Pokrajine.
Lider SVM-a je s predsednikom Srbije razgovarao i o predstojećem usvajanju seta pravosudnih zakona, koji bi trebalo da u potpunosti preurede sudstvo i redefinišu nadležnosti sudova u Srbiji. Pri tom je ideja da se u budućnosti osnuju takozvani osnovni sudovi, koji bi obuhvatali nekoliko opština i imali sedišta u sadašnjim centrima upravnih okruga.
– Dogovorili smo se da se narednih dana ostavi mogućnost da se kroz amandmane definišu naše ambicije za uspostavljanje osnovnih sudova u još nekoliko opština – Bečeju, Senti i Bačkoj Topoli. Ako ovi naši predlozi budu prihvaćeni, podržaćemo zakonsko rešenje s kojim se u načelu slažemo, dok ćemo u suprotnom doći u veoma delikatnu situaciju – poručio je Pastor.
On se u razgovorima s Tadićem dotakao i nemilih incidenata u Subotici, za koje je rekao da ne može biti stopostotno siguran da su etnički obojeni, ali da postoji mnogo indicija koje vode u tom pravcu. Pastor je izrazio nadu da se ne radi o ponavljanju serije etničkih incidenata od pre nekoliko godina, a Tadić mu je obećao da će urgirati da organi gonjenja ubrzaju proceduru i prezentuju rezultate istrage, kao i to da će se ova tema naći na dnevnom redu naredne sednice Vrhovnog saveta odbrane.

(Dnevnik)