Skip to main content

Javni servis Vojvodine – kako dalje?

Autonomija 04. нов 2008.
2 min čitanja

U Skupštini Vojvodine održan je prvi okrugli sto „Javni servis Vojvodine – kako dalje?“ u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine, uz podršku misije OEBS-a u Srbiji i Pokrajinskog sekretarijata za informacije. Skupu su prisustvovali Maja Sedlarević, potpredsednica Skupštine APV, Dragan Janjić, pomoćnik za medije u Ministarstvu za kulturu, Dina Kurbatvinski Vranešević, direktorka RTV, Rik Tompson, medijski ekspert iz Velike Britanije, Dubravka Valić Nedeljković, direktorka Novosadske novinarske škole, Rade Veljanovski, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Moderator skupa bio je Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV.
Maja Sedlarević je istakla da je preduslov uspešne transformacije RTV u Javni servis Vojvodine – izmena zakona. Pokazalo se da u praksi zakoni o informisanju i radiodifuziji ne funkcionišu najbolje i da treba da budu promenjeni, a konačne zamerke na ove zakone treba da daju eksperti, smatra Sedlarević.
Sa njom se nije složio profesor Veljanovski koji je naveo da ni jedan zakon ne funkcioniše, već funkcionišu ljudi na osnovu zakona. Takođe je podsetio na principe koji definišu javni servis poput toga da on pokriva celu teritoriju za koju je namenjen, da ima programsku raznovrsnost, da se finansira iz javnih prihoda, odnosno pretplate, da teži najvišem nivou kvaliteta programa i da ima uređivačku autonomiju i nezavisnost. Profesor Veljanovski je postavio pitanje šta od toga nije dobro regulisano u zakonu, osim pitanja ubiranja pretplate, gde je u nezavidnijem položaju javni sevis Vojvodine. Zakon treba to da promeni kako bi prihodi koji se ubiraju od pretplate u Pokrajini bili namenjeni za Javni servis Vojvodine.
Rik Tompson je govorio o iskustvima koje ima BBC, jedan od najuspešnijih javnih servisa u svetu. Situacija u vojvođanskom javnom servisu je nueporediva, istakao je ovaj ekspert, dodajući da se, naročito na informativnom programu na srpskom jeziku, dosta uradilo u poslednje vreme.
Dragan Janjić je govorio o važnosti prilagođavanja medija u Srbiji evropskim standardima. Po njemu je ključno pitanje opšteg interesa. Najavio je da radna grupa za prilagođavanje medijske regulative evropskim standardima već sledeće nedelje pretresa Zakon o radiodifuziji.
Direktorka Kurbatvinski Vranješević iznosila je brojne probleme koji opterećuju javni servis Vojvodine, od neadekvatnog prostora i iznajmljene zgrade, do nedostatka novca da se ti problemi reše.